Raahe ei ota pakolaisia – päätöksestä kumpusi ristiriistaista palautetta

Raahe päätti, ettei kaupunki ota vastaan pakolaisia. Osa kaupunkilaisista on kritisoinut ratkaisua, kun taas toiset pitävät päätöstä ymmärrettävänä.

Kotimaa
Raahen maamerkki Pietari Brahen patsas Raahen kirkko taustanaan.
YLE / Tiina Haapala

Raahen päätös olla vastaanottamatta pakolaisia on tuonut ristiriitaista palautetta kaupungin päättäjille. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jarmo Myllymäen mukaan osa kaupunkilaisista pitää ratkaisua järkevänä, kun taas toisilta tulee kritiikkiä.

Raahe päätti tällä viikolla olla vastaanottamatta pakolaisia, vaikka ELY-keskus on esittänyt 80 pakolaisen sijoittamista Raahen seutukuntaan. Myllymäen mukaan Raahe on jo ottanut 150 turvapaikanhakijaa viime syksynä Ruukin vastaanottokeskuksen ja SPR:n myötävaikutuksella, joten tällä hetkellä kaupungilla ole valmiutta ottaa pakolaisia kustannus- ja tilasyistä johtuen.

ELY esitti vastikään, että Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntien tulisi ottaa vuonna 2016 yli tuhat pakolaista. Määrä on moninkertainen verrattuna aiempiin vuosiin.

Tornion järjestelykeskus sulkeutui

Tornion järjestelykeskus on lopettanut toimintansa. Asiasta kertoo maahanmuuttovirasto pikaviestipalvelu Twitterissä.

Maahanmuuttoviraston mukaan järjestelykeskukselle ei ole enää tarvetta, koska turvapaikanhakijoita tulee pohjoiseen tällä hetkellä niin vähän. Järjestelykeskus voidaan kuitenkin tarvittaessa avata nopeasti uudestaan.

Valtioneuvosto on viime viikolla uusinut päätöksen, jonka mukaan järjestelykeskustoimintaa voidaan tarvittaessa jatkaa. Päätös on voimassa 17. kesäkuuta asti.

Tornion järjestelykeskus oli Suomen ensimmäinen. Siellä rekisteröitiin Ruotsin kautta Suomeen tulleet turvapaikanhakijat.