Hyppää sisältöön

Mysteerejä ratkova orpotyttö hurmasi – Sarjakuva-Finlandian voitti Kati Närhin Seitsemäs vieras

Aikuisten pikkusieluisia salaisuuksia paljastavasta Agnesista kertova sarjakuvaromaani on puntaroitu viime vuoden parhaaksi kotimaiseksi sarjakuva-albumiksi. Tunnustuspalkinto jaettiin Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla aamupäivällä.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Helsinkiläisen kuvittaja-käsikirjoittaja Kati Närhin Agneksesta kertovan sarjakuvatrilogian päätösosa nousi Finlandia-voittajaksi 59 albumiehdokkaan joukosta. Valinnasta vastanneen näyttelijä Heli Sutelan mukaan Seitsemäs vieras on visuaalisesti kiehtova teos ja sen rajattu värimaailma tekee ja tukee tunnelmaa.

– Närhi on hyvin genretietoinen. Hän kunnioittaa sarjakuvan perinnettä ja onnistuu hienosti perinteen sisällä luomaan oman maailmansa.

Kati Närhi vastaanotti Sarjakuva-Finlandian Tampereella perjantaina. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Orpotyttö selvittää vanhempiensa kohtalon

Sarjakuvatrilogian kolmannessa osassa orpotyttö Agnes lähtee Sylvia -tätinsä kanssa vierailulle majuri Orkoloran saarelle. Kartanoon on kutsuttu outo joukko ihmisiä, joista jokaisella tuntuu olevan jokin salattu syy vierailuunsa.

Agnes on tullut vain lomailemaan – mutta sotkeutuukin keskelle arvoitusten vyyhtiä. Orpotyttö Agnes on omimmillaan päästessään paljastamaan aikuisten pikkusieluisia salaisuuksia. Samalla hän tulee ratkaisseeksi elämänsä suurimman mysteerin: vanhempiensa kohtalon.

Aukeama Kati Närhin teoksesta. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Tunnelma viehätti

Kymmenen finalistin joukosta voittajan valinnut Heli Sutela on ihastunut albumin tunnelmaan.

– Tätä kirjaa on rauhoittava lukea. Joka sivulle voisi jäädä oleilemaan, mutta tarinan taidokas kuljetus pakottaa jatkamaan. Viipyilevästä tunnelmasta huolimatta kirja imee lukijan maailmaansa ja suorastaan pakottaa kääntämään sivua.  

Sutelan mukaan teoksille määritellään yleensä kohderyhmä, mutta tämän teoksen kohdalla se tuntuu tarpeettomalta.

– Tarinan jopa klassiset piirteet ylittävät kohderyhmärajat, kuten ensiluokkaisilla teoksilla on tapana tehdä.

Sarjakuva-Finlandia jaettiin 9. kerran

Sarjakuva-Finlandia on Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama tunnustuspalkinto, joka myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista.

Palkintosumma on 5 000 euroa.

Vuonna 2016 ehdolla oli 59 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia päätuomareiden puntaroitaviksi.

Voittaja valittiin ehdokkaan ja 10 finalistin joukosta. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Juttua korjattu 18.3.2016 kello 20.00: Sarjakuva-Finlandia jaettiin yhdeksännen kerran, ei kymmenennen, kuten jutussa aiemmin mainittiin.