Lapset haluavat koulupäivään taidetta, kulttuuria ja liikuntaa

Lähes 120 000 koululaista kertoi mielipiteensä: Haluamme parkouria ja kuorolaulua.

Kotimaa
Lapsi maalaa taulua.
Elina Niemistö / Yle

Liki 120 000 koululaista kertoi valtakunnallisessa kartoituksessa haluavansa harrastaa koulussa taidetta, kulttuuria tai liikuntaa. Enemmistö koululaisista toivoi lisää harrastetunteja ja mahdollisuuksia käyttää niihin koulun tiloja ja välineitä.

Tanssista kiinnostuneiden suosikkeja ovat parkour, streetdance ja showdance. Musiikin puolella eniten kiinnostaa soittaminen, musiikkitekniikka ja kuorolaulu. Myös valokuvaus kiinnosti.

Liikkumisesta pitävät koululaiset innostuivat eniten jää- ja lumilajeista, uinnista sekä palloilulajeista.

Lisää harrastusmahdollisuuksia lapset toivovat paitsi koulupäivän jälkeen, myös sen lomaan.

Yli puolelle miljoonalle koululaiselle suunnattu kysely oli laajin tähän mennessä toteutettu valtakunnallinen kartoitus oppilaiden harrastamisesta. Peruskoululaisille suunnattuun kyselyyn vastasi 59 400 tyttöä ja 58 700 poikaa 230 kunnasta.

Kysely on osa hallitusohjelman taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta parantavaa kärkihanketta. Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on kolmen vuoden aikana käytettävissä lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihankkeeseen 7,7 miljoonaa euroa ja Tunti lisää liikuntaa -kärkihankkeeseen 21 miljoonaa euroa.

Kyselyyn vastanneet koulut voivat hakea ministeriöltä kärkihankeavustusta harrastetuntien järjestämiseen kouluissa tai kouluja lähellä olevissa kulttuuritiloissa. Hakuaika päättyy 13.4.