Hyppää sisältöön

Harva jaksaa enää elvyttää kituvaa kasvia – mutta mullan keväthuolto ei ihmeitä vaadi

Puutarhuri ja kukkakauppias Tiia Nikupeteri on huomannut omassa liikkeessään, että nuoremmat asiakkaat ovat valmiita helpommin uusimaan kaikki viherkasvinsa, jos ne näyttävät talven jälkeen nuutuneilta. Kukkien keväthuolto ei kuitenkaan vaadi suurta vaivaa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kukkakauppayrittäjä Tiia Nikupeteri sanoo pistäneensä merkille, että nuoremmat asiakkaat eivät halua joka ikkunalautaa täyteen viherkasveja, vaan kukkasia hankitaan harkiten ja sisustukseen sopivasti.

– Nykyään on trendi, että kotia ei täytetä viherkasveilla, vaan ne ovat tavallaan sisustuselementti. Varsinkin nuoret ihmiset ostavat tietyn näköisiä kasveja tiettyyn paikkaan, eikä enää ikkunalautoja täyteen.

– Orkideat ja helppohoitoiset kukkivat ovat myös suosittuja, ja jos ne eivät sitten jostain syystä elä, niin ne vaihdetaan uusiin. Enää ei tarvitse elvyttää. Jos ei onnistu, niin vaihdetaan sitten kasvia, Nikupeteri on huomannut.

Vaikka mummoloista tutut viherkasvien täyttämät huoneet eivät olisikaan enää se tavoitelluin tapa sisustaa, niin jotain vanhaa tuntuvat Nikupeterin mukaan nuoret usein koteihinsa valitsevan.

– Se on tämmöinen vanhanajan kasvi kuin kliivia, jota aika paljon nyt ostetaan. Kliivia on vanhan ajan kukka, joka kukkii semmosella oranssilla kukalla keväisin ja on myös helppohoitoinen viherkasvi. Vanha kasvi, mikä on tullut takaisin, Nikupeteri tietää.

Mullanvaihtoon tarvitaan soraa, multaa ja vettä

Jos pituutta singahtaneen viherkasvin haluaa kotonaan vaihtaa sille sopivampaan purkkiin, niin sisäkukille sopivan kukkamullan lisäksi tarvitsee vain lekasoraa tuomaan ilmavuutta purkin pohjalle. Tietysti mullanvaihtopisteeksi tavallisimmin päätyvä keittiön pöytä kannattaa suojata vanhoilla sanomalehdillä hyvin, niin loppusiivouskin helpottuu.

– Jos ei ole lekasoraa, niin vanhan saviruukun palaset tai ihan pihalta löytyneet kivetkin käyvät ruukun pohjalle antamaan juurille ilmatilaa tämmöisessä umpinaisessa ruukussa, Nikupeteri sanoo.

Lekasoran tai vastaavan salaojituksen päälle laitetaan kerros uutta multaa ja nostetaan kasvi juurineen varovasti uuteen purkkiin.

– Sitten reunoille uutta multaa ja taputellaan se siihen tiiviiksi.

Uuteen purkkiin laitettu kasvi kastellaan heti päältä.

– Altakastelupurkissakin kannattaa kastella päältä ensimmäiset pari viikkoa, että kasvi pääsee kunnolla juurtumaan.

Pienestä pitäen sormet multaan

Puutarhuri ja kukkakauppias Tiia Nikupeteri hoitaa kasveja myös vapaa-ajallaan.

– Kyllä se tämä kevät on sellaista, että maaliskuun puolella alkavat multatyöt innostaa. Kylvöhommat ja viherkasvien multienvaihdot ovat tähän aikaan vuodesta ajankohtaista puuhaa.

Nikupeterin apuna ovat perheen pienimmät lapset 5-vuotias Maleena ja 2-vuotias Aadaliina.

Tytöt kauhovat omilla pienillä lapioillaan multaa purkkeihin ja myöntävät, että hauskinta on, kun saa sisällä luvallisesti mullan kanssa värkätä.

Nikupeteri pitää lasten osallistumista tärkeänä, sillä samalla voi kipinä multatöihin siirtyä leikinomaisesti eteenpäin. Perheen viherkasveihin tehdään keväthuolto säännöllisesti.

– Pienemmille kasveille kannattaa vaihtaa mullat joka kevät, että ne jaksavat kasvaa, mutta isompiin viherkasveihin ei tarvitse kuin muutaman vuoden välein vaihtaa kokonaan. Isompiin riittää pintamullan lisääminen.