Nuorisotila nousee pyörien päälle – "Mahtava tapa kohdata oikeita aikuisia"

Jyväskylää kiertää maaliskuun puolesta välistä lähtien asuntoautosta muokattu Wauto. Kyseessä on liikkuva nuorisotila, jonka avulla nuorten kahvilatoimintaa voidaan viedä myös kaupungin laitamille.

nuoret
Jyväskylän nuorisopalvelujen Walkers-auto Veturitallien edessä.
Riikka Pennanen / Yle

Vetritallit, Palokka, Huhtasuo, Vaajakoski, Keltinmäki, Kuokkala, Säynätsalo, Korpilahti, Jyskä. Jyväskylässä on kymmenkunta nuorisotilaa, mutta sekään ei riitä. Kaupunki on levinnyt laajalle, ja etenkin laitamilla nuoret notkuvat ulkosalla.

– Osa tietysti pelailee sisätiloissa, mutta kyllä nuorisoa ulkona liikkuu. Yleensä ne ovat leikkipuistoja, missä nuoret viettävät aikaa. Ja mitä enemmän kevät koittaa, sitä enemmän nuoria tapaa ulkona, kertoo nuoriso-ohjaaja Seppo Pohjolainen.

Tänä keväänä Jyväskylän kaupungin nuorisotyöntekijät ottavat haltuun kaupungin laitamat. Veturitalleilla aiemmin järjestetty nuorisokahvila Walkers nousee pyörien päälle: asuntoautosta on muokattu kahvila-auto Wauto, joka voidaan ajaa sinne minne nuoret ovat.

– Pystymme siis laajentamaan reviiriä ja kartoittamaan, missä nuoriso kokoontuu ja mitä laita-alueilla tapahtuu, Pohjolainen selittää.

Salossa hyvät kokemukset

Kyydissä on kahvia ja pientä purtavaa, mutta ennen kaikkea aikuisia.

– Asiasta kuin asiasta voi tulla juttelemaan. Kuulemmemielellään mukavia ja iloisiakin juttuja eli me emme ole kyttäämässä tai pelkästään huonokuntoisia nuoria varten vaan ihan kaikkia varten, Pohjolainen painottaa.

Kuulemme mielellään mukavia ja iloisiakin juttuja eli emme ole kyttäämässä.

Seppo Pohjolainen

Vastaavanlaista kahvila-autoa on kokeiltu syksystä lähtien Salossa. Kokemukset yllättivät: illassa kahvila-autossa saattoi piipahtaa 60 nuorta.

– Aikuisen nälkä, mikä nuorilla on, on täysin totta. Kohtasimme entisissä pikkukunnissa paljon isompia nuorisojoukkoja kuin mitä olimme odottaneet, kertoo Suomen Walkers toiminnasta vastaava Minna Lahtela Aseman lapset ry:stä.

Parinkymmenen toimintaillan aikana Salossa tavoitettiin 1160 nuorta. Se päihittää monien nuorisotilojen kävijämäärät. Lahtelan mukaan paras osoitus kahvila-auton tarpeesta on kuitenkin yhden nuoren toteamus:

"Tää on aivan mahtava tapa kohdata oikeita aikuisia."