1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhden luukun politiikka tulossa – selättääkö Helsinki byrokratian?

Helsinki yrittää selättää byrokratian yhdistämällä 31 virastoa ja laitosta neljäksi jättivirastoksi. Samalla se aikoo ottaa oikeasti käyttöön yhden luukun palvelupolitiikan.

Kotimaan uutiset
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupungintalo.Yle

Yhden luukun palvelupolitiikka on asia, jota on tavoiteltu jo vuosia eri kunnissa. Vantaalla ja Espoossa on yrittäjäpalveluiden yksinkertaistaminen onnistunut jo vuosia sitten, mutta Helsingin byrokraattinen maine elää sitkeästi. Jopa kaupungin omat virkamiehet allekirjoittavat sen.

– Meillä virastot ovat olleet itsenäisiä ja yhteistyö on takunnut, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Sauri ottaa esimerkin tapahtumien järjestämisestä. Nykysysteemissä tilaisuuden järjestäjä menee ensin rakennusvirastoon ja anoo tapahtumalle pitopaikkaa. Sen jälkeen hän painelee ympäristökeskukseen selvittämään tapahtuman melutasoa ja esityksen kestoa. Ja niin edelleen.

– Tämä on ollut kaupunkilaisen kannalta raivostuttavaa, tokaisee Sauri.

Helsingillä on 31 virastoa ja laitosta. Työntekijöitä niissä on 38 000, eniten yhden työnantajan palveluksessa koko Suomessa.

Reilun vuoden kuluttua pitäisi kaiken muuttua, sillä samalla kun pääkaupunki ottaa käyttöön pormestarimallin, yhdistää se valtavan joukon virastoja.

Helsinki jaetaan neljään toimialaan, joista jokainen, sosiaali- ja terveysala, opetus- ja varhaiskasvatus, tekniikka sekä kulttuuri, liikunta ja vapaa-aika, saa oman johtonsa. Lisäksi keskushallinto pyörittää talous- ja henkilöstöhallintoa sekä tietotekniikka-asioita.

– Uskon, että uusi toimintamalli takaa paremmat palvelut ja yhden luukun periaate toimii, vakuuttaa Sauri.

Helsingin h-hetki koittaa reilun vuoden kuluttua.