1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Operaatio Autopesu ravistelee Brasilian johtoa

Presidentti Dilma Rousseffin asema horjuu valtiollisen öljy-yhtiön korruptiotutkinnan takia. Samaan aikaan maan talous mataa vaikeassa taantumassa.

Ulkomaat
Brasilian lippua pitelevä lippalakkipäinen mies on polvillaan aukiolla ja katsoo mustanpuhuvaa rivistöä ratsupoliiseja, joka levittäytyy kahta tyylitellysti kuvattua ihmishahmoa esittävästä patsaasta vasemmalle. Kentällä leviää kyynelkaasua. Taustalla näkyy modernistinen rakennus.
Brasiliassa mielenosoittajat vaativat presidentin eroa talouskriisin ja korruptioskandaalien takia. Mielenosoittaja heilutti Brasilian lippua pääkaupungissa Brasíliassa.Fernando Bizerra Jr / EPA

Brasiliaa järisyttävä valtiollisen Petrobras-öljy-yhtiön korruptiotutkinta tunnetaan nimellä operaatio Autopesu (Operação Lava Jato).

Syynä on, että korruptiovyyhti alkoi purkautua aivan tavallisen näköiseltä bensiinasemalta Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa.

Posto da Torren bensiiniasema sijaitsee vain runsaan kolmen kilometrin päässä pääkaupungin hallintokortteleista. Se saa nimensä läheisestä suuresta televisiotornista.

Autopesulaa asemalla ei tosin enää ole, Wall Street Journal huomauttaa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2008 viranomaisten tietoon tuli epäily, että bensa-aseman valuutanvaihto- ja rahansiirtopistettä käytettäisiin rahanpesuun.

Tutkinta paljasti usean rikollisryhmän toiminnan, mutta tapaus ei jäänyt siihen, vaan jäljet johtivat Brasilian yhteiskunnan huipulle.

Valtiollinen öljy-yhtiö valokiilassa

Rahanpesututkinnan aikana paljastui, että "doleirona" eli mustan pörssin rahanvaihtajana toiminut Alberto Youssef oli ostanut entiselle Petrobras-johtajalle Paulo Roberto Costalle Land Rover Evoque -luksusauton.

Youssef ja Costa tekivät sopimuksen syyttäjien kanssa ja avasivat sanaisen arkkunsa. Heidän paljastuksensa laajensivat tutkinnan koskemaan Petrobrasin ja yhdeksän keskeisen rakennusyhtiön liiketoimia.

Maaliskuussa 2014 tutkinnan johtoon nousi liittovaltion tuomari Sérgio Moro.

Rakennusyhtiöt lypsivät Petrobrasia

Tutkinnassa ilmeni, että rakennusyhtiöt olivat lahjoneet valtiollisen Petrobrasin (Petróleo Brasileiro S.A.) johtajia ja poliitikkoja saadakseen öljy-yhtiöltä ylihinnoiteltuja urakoita.

Tutkijoiden mukaan vuonna 2003 rakennusyhtiöt muodostivat kartellin velkoakseen ylihintaa Petrobrasille tekemistään rakennushankkeista.

Juonessa mukana olleita poliitikot ja öljy-yhtiön johtajat saivat osuutensa ylihintaisista sopimuksista.

Syyttäjien mukaan hallitseva Työväenpuolue (Partido dos Trabalhadores, PT) rahoitti toimintaansa näiden lahjusten avulla. Korruptioepäilyt kuitenkin ylittävät reippaasti puoluerajat.

Presidentti Dilma Rousseff johti Petrobrasin hallitusta vuosina 2003–2010. Hän on kiistänyt tienneensä väärinkäytöksistä.

Arvostelijoiden mukaan Rousseff ei voinut olla autuaan tietämätön näin laajamittaisesta lahjonnasta.

Tutkinta ulottui entiseen presidenttiin

Varhain aamulla 4. maaliskuuta poliisit kolkuttivat entisen presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan ovelle São Bernardo do Campon kaupungissa São Paulon osavaltiossa.

Lula pidätettiin kuulusteluja varten ja poliisit tekivät kotietsinnän Lulan asunnossa ja hänen johtamansa säätiön tiloissa.

Syyttäjien mukaan Lula on saanut laittomia etuuksia lahjontakuviosta. Skandaaliin sekaantuneen rakennusyhtiön epäillään tehneen Lulan luksusasunnossa ja maatilalla peruskorjauksia. Lisäksi Lulan muun muuassa syytetään saaneen rakennusyhtiöiltä puhujamaksuja ja lahjoituksia.

Lula on kiistänyt syytökset.

Yrittikö Rousseff suojella Lulaa?

Erästä Lulan lausahdusta on viime aikoina levitetty sosiaalisessa mediassa.

– Kun Brasiliassa köyhä mies varastaa, hän joutuu vankilaan, mutta kun rikas mies varastaa, hänestä tehdään ministeri, Lula sanoi vuonna 1998 toimiessaan vielä oppositiojohtajana.

Uusin käänne tuli, kun Rousseff päätti nimittää vanhan suojeljansa hallituksensa kabinettipäälliköksi (Ministro-Chefe da Casa Civil), joka on hallituksen korkea-arvoisin ministeri ja presidentin lähin neuvonantaja.

Kuvassa etualalla on kolme poliisia. Kaksi poliiseista seisoo kuvan oikeassa reunassa. Poliiseilla on yllään luotiliivit, päässään suikat. Univormut ovat sinervänharmaat. Kolmas poliisimies on tulossa vasemmalta, hänellä on kädessään jonkinlainen rynnäkkökivääri tai konepistooli. Taustalla näkyy kerrostalo, ja kadulla sen edessä on parkkeerattuna mustia poliisiautoja. Ainakin yhden auton kyljessä lukee sana 'federal'. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy poliisin vetämän merkkinauhan takana tilannetta seuraavia kansalaisia.
Poliisi teki kotietsinnän Lulan asuntoon ja vei entisen presidentin kuulusteluihin maaliskuun alussa.Sebastiao Moreira / EPA

Kriitikoiden mielestä kyse on keino suojata Lulaa syytteiltä, sillä Brasilian lain mukaan ministeriä vastaan syytteen voi nostaa vain Brasilian korkein oikeus.

Korkeimman oikeuden uskotaan olevan liittovaltion oikeusistuimia hidasliikkeisempi, ja Lula ja Rousseff ovat nimittäneet useita korkeimman oikeuden tuomareista.

Operaatio Autopesua johtava tuomari Sérgio Moro heitti bensiiniä liekkeihin julkistuttamalla salakuuntelunauhoituksia Lulan ja Rousseffin puhelinkeskusteluista. Nauhoitukset tuntuivat viittaavan siihen, että nimitys oli nimenomaan keino suojata Lulaa syytteeltä.

Lulan nimitys ajautui vielä syvempään vastatuuleen, kun liittovaltion tuomari jäädytti nimityksen.

Mielenosoittaja kuljettaa kepin päähän hirtettyä nukkea Petrobrasin harmaan, modernistisen päämajan edustalla. Rakennuksen metallisen aidan edustalla seisoo poliiseja mellakkavarusteissa, kypärät ripustettuina varusteliiveihin.
Korruptioskandaalin takia työnsä menettäneet työläiset osoittivat mieltään Petrobrasin päämajan edessä Rio de Janeirossa heinäkuussa 2015.Marcelo Sayão / EPA

Vaikeuksia riittäisi muutenkin

Korruptioskandaali on nostattanut hallituksen vastaisia suurmielenosoituksia lukuisissa Brasilian kaupungeissa.

Presidentti Dilma Rousseffilla olisi kädet täynnä hankaluuksia jo ilman Petrobras-skandaalia.

Eräänä syynä Rousseffin aikeille nostaa Lula hallitukseensa on pidetty sitä, että karismaattinen entinen presidentti tunnetaan taitavana neuvottelijana. Lulan neuvottelutaitoja Rousseff kipeästi tarvitsee saadakseen hallitusliittouman rakoilevat rivit takaisin ruotuun.

Presidentti Rousseffia uhkaa myös parlamentin virkasyyte budjettialijäämän peittelystä. Rousseffia vastaan perustettiin torstaina parlamentissa komitea, joka tutkii, yrittikö Rousseff piilotella kasvavaa budjettivajetta.

Lisäksi liittovaltion vaalioikeus tutkii epäilyksiä vuoden 2014 presidentinvaalikampanjan rahoituksesta.

Taloustaantuma painaa Brasiliaa

Kriisitunnelmia on eittämättä kärjistänyt se, että Kiinan heikkenevä kysyntä on iskenyt pahoin raaka-aineviennistä riippuvaisen Brasilian talouteen.

Viime vuonna Brasilian talous supistui 3,7 prosenttia ja tämän vuoden ennusteet ovat yhtäläisen synkät. Taantumaa pidetään jopa pahimpana sitten 30-luvun.

Valtiollisen öljy-yhtiön ja suurimpien rakennusyhtiöiden epävarma tilanne ei ole omiaan helpottamaan tilannetta.

Iltaisessa tai yöllisessä kuvassa ratsupoliisi karauttaa hevosellaan mielenosoittajien joukkoon. Ihmiset juoksevat poispäin poliiisista. Etualalla on Brasilian lippuun kääriytynyt mielenosoittaja. Taustalla harjanteen päällä näkyy mielenosoittajien rivistöä. Joukko muita mellakkapoliiseja on harjanteen alaosassa. Ilmassa leijuu kyynelkaasua.
Mielenosoittajat ja mellakkapoliisit ottivat yhteen parlamenttirakennuksen lähettyvillä Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa maaliskuussa. Mielenosoittajat vaativat presidentti Dilma Rousseffin eroa.Fernando Bizerra Jr / EPA

Sijoittajat pelkäävät vasemmistokäännöstä

Ulkomaisia sijoittajia jännittää mahdollisuus, että hallituksen johtoasemissa Lula työntäisi Brasilian talouspolitiikkaa takaisin vasemmalle ja saisi Rousseffin hylkäämään kulukurin.

Lula on julkisuudessa vaatinut lisää julkista kulutusta Brasilian nostamiseksi taantumasta.

Niinpä Rousseffin ja Lulan viime päivien vaikeudet ovat yllättäen nostaneet Brasilian osakekursseja.

Tämän arvellaan johtuvan siitä, että liipasinherkät ulkomaiset sijoittajat toivovat Rousseffin hallinnon kaatumisen kirkastavan tilannetta.

Mutkikas virkasyyteprosessi ei kuitenkaan välttämättä toisi mitään nopeaa ratkaisua Brasilian ongelmiin.

Lisäksi oppositiokaan ei ole Brasilian nykyisessä kriisissä erityisen vahvoilla, sillä kansalaisten silmissä korruptiosyytökset ovat mustanneet maan koko poliittisen eliitin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi