Nyt bongataan kummallista kielenkäyttöä – Kielitoimisto käynnisti seurantatalkoot

Kielitoimisto kannustaa kansalaisia osallistumaan yleiskielen seurantatalkoisiin. Yleisön havainnot auttavat kielenkäytön seurannassa ja yleiskieltä koskevien ohjeiden päivittämisessä.

Kotimaa
Naisen kädet näppäimistöllä.
Henrietta Hassinen / Yle

Kielitoimisto seuraa yleiskielen eli kirjakielen kehitystä. Se käynnisti maaliskuun puolivälissä seurantatalkoot (siirryt toiseen palveluun), joissa myös kansalaisia kehotetaan osallistumaan kielenpiirteiden havainnointiin.

– Verkkosivuillamme voi kertoa, minkälaiset asiat yleiskielessä ovat kiinnittäneet huomiota tai mikä tuntuu yleiskielen vastaiselta, kertoo Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuolto-osaston johtaja Salli Kankaanpää.

Kyseessä voi olla jonkin yksittäisen sanan tai rakenteen uusi, erikoinen tai hämmentävä käyttö.

– Kyseessä voi olla jonkin yksittäisen sanan tai rakenteen uusi, erikoinen tai hämmentävä käyttö, kuten "hän teki sen erillätavalla " ja "mitäkävi"ilmausten "hän teki sen eritavalla " ja "miten/kuinkakävi" sijasta, seurantatalkoiden ohjeissa neuvotaan.

Kielitoimisto on tehnyt aikaisemmin yksittäisiä kyselyjä kielenkäytöstä. Vastaavia yleisiä, jatkuvia talkoita ei kuitenkaan ole ollut.

Yleisön havainnot auttavat Kielitoimistoa kielenkäytön seurannassa ja yleiskieltä koskevien ohjeiden päivittämisessä.

– Toivon, että vastauksia tulee paljon. Näemme niiden avulla, miten kieli muuttuu ja minkälaisia muutoksia ihmiset havaitsevat. Lisäksi näemme, minkälainen käsitys ihmisillä on yleiskielestä, Kankaanpää toteaa.