Tupakkaa, viinaa, bensaa ja seksiä: huoltamon parkkipaikalla käy venäläinen pimeä kauppa

Venäjältä tulevan tupakan pimeät markkinat rehottavat Itä-Suomessa. Huoltamon parkkipaikalla myydään avoimesti tupakkaa. Kaikki muukin on kaupan. Venäjän talousahdinko ajaa köyhtyneitä venäläisiä pimeille markkinoille. Kaakonkulman työttömyys ruokkii markkinoita.

talous
Venäläinen tupakkakauppias Vironlahdella.
Venäläinen tupakkakauppias Vironlahdella.Pasi Peiponen / Yle

Tupakkakauppiaat iskevät heti.

– Haluatko tupakkaa, osta tupakkaa, kysytään venäjäksi.

On arkinen räntäsadepäivä Virolahdella, mutta paikalla on silti useita pimeän tupakan kauppiaita. Joukko koostuu etupäässä vanhemmista venäläisistä miehistä ja naisista. Monella on pullottava kassi mukanaan.

Huoltoaseman pihalla Virolahdella pimeää tupakkaa voisi ostaa mielin määrin.

Kysymme tupakan hintoja useilta venäläisiltä. Kuvaamme piilokameralla huoltamon pihamaalla.

– Kuinka paljon tarvitsette? Minulla on myytävänä 11 kartonkia. Kartonki maksaa 20 euroa.
– Kuinka paljon tarvitsette? Minulla on myytävänä 11 kartonkia. Kartonki maksaa 20 euroa.Pasi Peiponen / Yle

Kartongissa on kymmenen askia tupakkaa. Huoltamon pihamaalla pimeän kartongin saisi keskimäärin 20 eurolla, halvimmillaan 17 eurolla. Tupakka-askin hinnaksi tulee tuolloin 1,70 euroa. Kaupassa tupakka-askin on hinta on noin 6 euroa.

Kaikkea on kaupan: hyökkäysvaunukin järjestyy

Teboil Rajahovi sijaitsee vain puolen kilometrin päässä Vaalimaan rajanylityspaikasta Virolahdella.

Helsinkiläinen Heimo Ratilainen käy usein Teboil Rajahovissa työporukan kanssa. Venäläisten pimeät markkinat kattavat kaiken. Ratilaiselle on tarjottu kaikkea mahdollista.

– Tupakat ja alkoholit ja kaikkea maan ja taivaan väliltä. Aseista alkaen. Kysyin kerran, että saako hyökkäysvaunun. Sanottiin: ei ole ongelma!

– Kaakonkulmalla 90–95 prosenttia tupakoitsijoista polttaa venäläistä tupakkaa, sanoo Heimo Ratilainen.
– Kaakonkulmalla 90–95 prosenttia tupakoitsijoista polttaa venäläistä tupakkaa, sanoo Heimo Ratilainen.Pasi Peiponen / Yle

Huoltamon kauppias Mika Määttä seuraa venäläisten markkinoita huoltamon pihamaalla.

– Huhuja kuulee, että tarjolla on jonkinlaista lääketablettia ja muuta vastaavaa. Polttoainetta myydään myös. Kanistereita näkyy liikkuvan, mutta ne ovat aika pieniä määriä. Polttoainekauppa käydään tuolla jossain vähän syrjemmässä, jossa pystytään isompia määriä helposti latraamaan autosta toiseen.

Myydäänkö myös seksiä?

– Aivan varmasti. Kyllä sen tyyppistä ihmistä on näkynyt, että näin tulee tapahtumaan. Ehkä senkin markkinapaikka on jossakin muualla, Määttä toteaa tilanteesta.

Teboil Rajahovin kauppias Mika Määttä.
Teboil Rajahovin kauppias Mika Määttä. Pasi Peiponen / Yle

Venäläisen tupakan markkinat huoltamon pihamaalla aiheuttavat huoltamolle merkittävän taloudellisen tappion.

– Se on useita kymmeniä tuhansia euroja, kun tupakkamyynti on laskenut vuodesta 2014 vuoteen 2015, kauppias Mika Määttä kuvaa tilannetta.

Kuka enää ostaa huoltamolta normaalihintaista tupakkaa?

– Kyllä ne ihan tavalliset asiakkaat niitä ostaa. Osa suomalaisista haluaa maksaa veronsakin niin kuin pitää. Meidän myytävät tuotteet ovat aina myös aidon tupakantekijän merkkejä, sanoo Määttä.

Venäläisiä myyjiä ei voi häätää

Teboil Rajahovin parkkialueella venäläisten tupakanmyyjien toiminta on avointa ja jopa aggressiivista.

Oy Teboil Ab:lla on vajaat kymmenkunta huoltamoa itärajan tuntumassa. Liiketoimintajohtaja Henrik Tuulos myöntää, että viitteitä samanlaisesta toiminnasta on muiltakin Teboil-ketjun itärajan huoltamoilta. Ilmiö on Teboil Rajahovissa Kaakonkulmalla silti kaikkein näkyvin.

Liiketoimintajohtaja Henrik Tuulos, Oy Teboil Ab.
Liiketoimintajohtaja Henrik Tuulos, Oy Teboil Ab. Pasi Peiponen / Yle

Vaikka venäläisestä autosta myydään samoja tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin huoltamolla, valtuudet yrittäjällä ovat rajalliset.

– Meillä ei ole oikeutta puuttua siihen peliin. Meillä on ainoastaan oikeus ja velvollisuus ilmoittaa siitä viranomaisille, Henrik Tuulos toteaa.

Poliisi ja tulli ovat kyllä tehneet tehotarkastuksia Teboil Rajahovin venäläisiin markkinoihin. Myyjät ovat silti sitkeitä.

– Myynti häviää loppupäiväksi ja sieltä joitakin sanktioita heille tulee. Seuraavana päivänä myynti jatkuu samalla tavoin. Tehoiskuilla ei ole pitkää vaikutusta, kauppias Mika Määttä huokaa.

Tupakan tuonnin aikarajoitus toukokuussa

Teboil.
Pasi Peiponen / Yle

Teboil-ketjussa laitetaan toivo uuteen tupakantuonnin aikarajoitukseen. Aikarajoitus sisältyy tupakkalain uudistamiseen. Aikarajoituksen on suunniteltu astuvan voimaan 20. toukokuuta 2016.

Suomessa asuva kansalainen saisi tuoda tupakkaa sallitun määrän, yhden kartongin omaan käyttöön, oltuaan 24 tuntia ETA-alueen ulkopuolella, esimerkiksi Venäjällä. Muutos ei koske lentoliikenteellä saapuvaa. Aikarajoitukset eivät koske myöskään Virosta saapuvia tai sinne matkaavia.

– Me uskotaan ja toivotaan, että sillä tulee olemaan vaikutus pimeään myyntiin. Ajalle ja vaivalle tulee eri hinta, jos sen säästön saat sitten harmaasti tuodulla tupakalla, Teboilin liiketoimintajohtaja Henrik Tuulos sanoo.

Venäjän lama ja kilomummot

Odotushuone Teboil Rajahovissa Virolahdella.
Odotushuone Teboil Rajahovissa Virolahdella.Pasi Peiponen / Yle

Tupakan lisäksi rajan yli tulee myös venäläisiä mummoja.

Niin kutsutut ”kilomummot” ovat lisääntyneet viime aikoina Teboil Rajahovissa. Kilomummojen tehtävänä on olla tavaran tuojien kyydeissä ”laillisen kymmenen kilon tavaran lisätuojina” Suomesta Venäjälle.

Huoltamolla kyllästyttiin kilomummojen kasvaneeseen määrään ravintolan asiakaspaikoilla. Päivittäin heitä on useita huoltamon tiloissa.

– Rakensimme odotusparkin, jossa he voivat syödä omia eväitään rauhassa. Se näytti niin hullulta asiakaspöydässä, kun he yrittivät salaa syödä halvinta, mitä ovat jostain muualta tuoneet. Vaikea heitä on uloskaan heittää, koska he eivät varasta eivätkä ole häiriöksi, kauppias Mika Määttä kertoo.

Teboil.
Pasi Peiponen / Yle

Teboil Rajahovin pihamaalla tilanne on pahentunut ruplan romahdettua. Venäläiset tupakkakauppiaat yrittävät saada myytyä pimeitä kartonkeja yhä enemmän.

Mistä tupakan ja muun tavaran takakonttimyynti huoltamon parkkipaikalla sitten kertoo?

– Kyllähän tämä oikeasti osoittaa kahta asiaa. Venäläisillä, tietyllä väestönosalla, menee tällä hetkellä todella heikosti. Heidän pitää hakea niitä lisätuloja täältä pihamyynnistä.

– Toisaalta myös täällä Kaakonkulmalla meillä on oma työttömyys, ja suomalaiset haluavat käyttää halvempia palveluja. Takakonttimyynti johtuu varmasti osittain molempien valtioiden heikosta tilanteesta, huoltamokauppias Mika Määttä pohtii lähellä Vaalimaan raja-asemaa.