Elämää romahduksen jälkeen – BBC vieraili kaupungissa, joka lainasi nimensä kännykkäjätille

BBC on julkaissut laajan talousartikkelin, jossa pohditaan Suomen tulevaisuutta kännykkäjätti Nokian kaatumisen jälkeen. Jutussa ääneen pääsevät mm. Nokian entiset työntekijät.

Kuva: Yle

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja Edwin Lane on käynyt tutustumassa kaupunkiin, joka antoi nimen yhtiölle, joka "mullisti matkapuhelinmarkkinat ja auttoi tekemään Suomen taloudesta yhden maailman vauraimmista".

Jutun pääkuvassa komeilee Nokian kaupungin talvisen ankea pääkatu ja otsikko kuuluu "Nokia: Life after the fall of a mobile phone giant".

Brittitoimittaja pohtii Suomen taloutta Nokian kännyköiden menestystarinan päätyttyä. Haastateltavina ovat mm. Nokian entiset työntekijät, Tampereen yliopiston informaatiotieteiden johtaja Mika Grundström ja nykyään Zalandolle työskentelevä Tuomas Kytömaa.

Jutun mukaan Nokian entiset työntekijät pohtivat edelleen, miten kovassa lennossa ollut yhtiö kaatui muutamassa vuodessa ja päätyi Microsoftin syliin.

Lane kuitenkin muistuttaa, että Nokian perintönä Suomeen jäi uudenlainen usko ja osaaminen yrittämiseen. Esimerkiksi Tuomas Kytömaa sanoo jutussa, että Nokian perintö näkyy edelleen osaamispääomana. Pitkälle erikoistuneita osaajia on reserviksi asti.

– Osaaminen ei ole kadonnut minnekään. Suomi kuhisee huipputekniikan osaamista ja startup-yrityksiä, Kytömaa sanoo BBC:lle.