1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Perämerellä voi ensi talvesta saakka ajaa vaikka urheiluautoa

Ensi talvena Kemissä voi ajaa urheiluautoa jäällä tai olla kuuluisan kuljettajan kyydissä. Matkanjärjestäjät uskovat, että uusi matkailuvaltti voisi houkutella paikalle yritysasiakkaita ja ulkomaalaisia matkailijoita.

Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Jäähileet peittävät auton käytännössä kokonaan, kun ralliautoilija Kristian Sohlberg pyörittää sähköautoa merenjäällä Kemin edustalla. Jo ensi talvena jäällä pääsee ajamaan vaikkapa urheiluautoa ja testaamaan näin ajotaitoaan talviolosuhteissa.

Yksi ajonäytökseen kutsutuista on DMC-Viadan hallituksen puheenjohtaja Jukka-Paco Halonen, joka käy ottamassa tuntumaa Sohlbergin kyydissä.

Jukka-Paco Halonen. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Halosen yritys on tuonut ulkomaalaisia kannustinmatkailijoita Kemiin matkailujäänmurtaja Sampolle jo ennen ensimmäisen lumilinnan rakentamista.

– Kaikki matkanjärjestäjät etsivät aina jotain uutta, koska monet yritykset voivat tuoda asiakkaitaan samaan kohteeseen jopa parin kolmen vuoden välein, sanoo Halonen.

Halosen mukaan jääradalla ajaminen on tervetullut lisä Meri-Lapin matkailuun, joka nojaa pitkälti Sampoon ja lumilinnaan. Kokeneen matkanjärjestäjän mielestä Kemiin kaivataan myös uutta hotellia.

Tällä hetkellä DMC-Viada tuo ryhmiä Kemiin esimerkiksi Rovaniemeltä, Saariselältä, Leviltä ja Rukalta, sillä Kemissä ei ole hotellia, joka täyttäisi vaativimpien asiakkaiden toiveet.

Alla on vettä, ei jäässä olevaa peltoa

Jo ensi talvena matkailijat pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu olla jäällä oikean ralliautoilijan kyydissä tai istahtaa itse ajamaan jäälle auratulla radalla.

– Maailmalla on hyvin uniikkia, että merelle pääsee tekemään jotain. Meidän pitää vakuuttaa ulkomaalaisille asaikkaille, että nyt ollaan oikeasti meren päällä eikä alla ole esimerkiksi jäädytettyä peltoa, naurahtaa toimitusjohtaja Daniel Eden, jonka yritys D1 Ultimate GT on järjestänyt jo vuosikymmenen ajan erilaisia moottoriurheiluun liittyviä elämyksiä.

Maailmalla on hyvin uniikkia, että merelle pääsee tekemään jotain.

Daniel Eden

Konsepti meren jäällä on lopulta aika yksinkertainen, ja jokaisella on mahdollisuus oppia auton hallintaa ja testata ajamisensa rajoja. Halutessaan taitoja voi petrata ammattilaisen opeilla.

Jos oikein lykästää, voi ajo-opetusta saada esimerkiksi ralliautoilija Kristian Sohlbergilta ja muilta suomalaistähdiltä. Sohlbergin mukaan hänet löytää Perämeren jäältä, jos se vain kalenteriin sopii. Maailmantähtien lisäksi matkailijoita opastavat myös paikalliset ralliautoilijat.