Terveydenhoitajan haaveena naisten oma neuvola

Lappeenrantalaisen terveydenhoitajan visiossa asiakkuus alkaisi heti ensimmäisten kuukautisten myötä ja jatkuisi koko elämän.

terveys
Terveydenhoitaja Outi Martikainen ja ehkäisyrengas.
Terveydenhoitaja Outi Martikainen kädessään ehkäisyrengas. Renkaat asennetaan itse aina kolmeksi viikoksi kerrallaan. Ne ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa.Mari Lukkari

Lappeenrantalainen Outi Martikainen on ollut terveydenhoitajana jo lähes kolme vuosikymmentä. Kymmenen vuotta sitten Lappeenrantaan perustettiin ehkäisyneuvola. Martikainen siirtyi sinne heti.

Jos Martikainen saisi päättää, mentäisiin vielä pidemmälle: naisilla olisi oma, naisten neuvola.

– Asiakkuus alkaisi ensimmäisten kuukautisten myötä ja jatkuisi koko elämän, Martikainen kuvailee.

Näin naiseuteen liittyvät asiat, huolet ja sairaudet tulisivat siksi luonnolliseksi osaksi naisena olemista kuin ne ovat.

Papa-koe jouluvalojen loisteessa

On olemassa tyttöjä ja naisia, jotka epäröivät ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan ja arastelevat testejä. Martikainen kuvaa erästä tapausta, jossa nuori nainen pelkäsi kohdunkaulalta olettavaa papa-koetta niin, että häntä sai suostutella siihen 7 kuukautta.

Lopulta teimme testin jouluvalojen loisteessa

Outi Martikainen

– Lopulta teimme testin jouluvalojen loisteessa, otsalampun valossa, Martikainen kuvailee.

– Ei se niin vaikeaa ollutkaan, totesi asiakas kokeen jälkeen. Minä korjasin otsalamppua ja hymähdin. No eihän se.

Tästä tapauksesta on useampi vuosi aikaa. Uudemmista tapauksista Martikainen ei halua pikkukaupungin terveydenhoitajana yksityiskohtaisesti puhua. Mutta yleisesti ottaen papa-kokeisiin uskaltaudutaan hänen mukaansa jo ihan päivänvalossa.

Nuoret ovat rohkeita puhumaan asioista

Kokenut sairaanhoitaja Outi Martikainen kertoo, että nuoret uskaltavat puhua asioista ja etsiä tietoa.

Moni tulee ehkäisyneuvolaan poikaystävänsä tai vanhempiensakin kanssa. Sellaisiakin pareja on, jotka ovat tulleet ehkäisyneuvolaan jo ennen seksielämän aloittamista - useampiakin.

– He ovat tulleet yhdessä neuvoja kyselemään ja valmistautumaan.

Se on Martikaisen mukaan ilahduttavaa, samoin kuin se, että paikalle uskalletaan tulla myös yksin.

Seksuaalisuus on ollut Suomessa tabu

Feministiksi tunnustautuvan terveydenhoitajan haaveissa on se, ettei seksuaalisuus ja sukupuolielämään liittyvät kysymykset olisi tabu.

– Tärkeintä on, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Kyseessä on kuitenkin maailman luonnollisin asia. Ujompia yksilöitä ymmärtää, sillä salailu ja hyssyttely ovat koko yhteiskunnassa vallalla ollut tapa.

– On täysin hämmästyttävää, että valtakunnallinen käypähoitosuositus raskauden ehkäisyyn ilmestyi vasta viime vuonna, Martikainen huokaa.