1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miten englantia puhuva jaksaa tai ehtii? – Muilla kielillä on pärjättävä ilman monia hyviä suomen sanoja

Englannin kielen lehtori kertoo, että hänestä "kissanristiäiset" on niin hyvä ilmaus, että se sopisi muihinkin kieliin. Lukion englannin opettaja taas laski kerran oppilaidensa kanssa, että suomen kielen "pitää" voi tarkoittaa yli kymmentä eri asiaa.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Jos haluaa sanoa englanniksi _jaksaa _tai ehtiä, joutuu käyttämään pitempiä ilmaisuja kuin suomessa. Kummallekaan ei ole vastinetta englannin kielessä. Niin ei ole myöskään esimerkiksi eväillä. Myös harrastaa on sana, jota ei voi suoraan kääntää englanniksi.

Suomen kielessä on myös värikkäitä tapoja referoida puhetta, ja englanniksi on vaikea kääntää sitä, jos joku _suitsuttaa _jotakin, huomauttaa John Calton Helsingin yliopiston nykykielten laitokselta.

Sanakirjatyötä tehnyt Calton sanoo, että erityisen vaikeita kääntää ovat vakiintuneet kuvainnolliset kiinteät ilmaukset. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee kissanristiäiset, joille ei ole englannissa vakiintunutta ilmausta vaan joista pitää puhua esimerkiksi kaiken maailman tapahtumina. Caltonin mukaan _kissanristiäiset _tosin on niin hieno ja kuvaava ilmaus, että sen olisi voinyt sanakirjaankin kääntää suoraan ja luoda englantiin uuden ilmauksen cat's christening.

– Senhän ymmärtää. Olisin halunnut esitellä sen maailmalle, hän naurahtaa.

Lukiossa englantia opettava, Suomen englannin opettajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Mäki kertoo laskeneensa opiskelijoiden kanssa, että suomen _pitää _voi tarkoittaa yli kymmentä asiaa, joille on eri käännös englanniksi.

– Pitää mennä, pidän sinusta, pitää hauskaa, pitää kädestä. Pitää jotakin jonakin.

Englantia puhuvankin täytyy ehtiä

Mäki ja Calton sanovat, että käännöskukkasia syntyy, kun yrittää väkisin käyttää kieltä kääntämällä sitä sanasta sanaan.

Asiat pitäisi siis ilmaista hieman eri tavoin.

Tuskin voi ajatella, että englannin äidinkielisten puhujien ei tarvitsisi koskaan ehtiä mihinkään, vaikka ehtiä-sanaa ei olekaan, sanoo monikielisen käännösviestinnän professori Leena Salmi Turun yliopistosta. Kielet vain hahmottavat maailmaa eri tavalla – englanniksi puhutaan siitä, onko aikaa johonkin.

Suomen kieli ei toki ole ainutkertainen, vaan vastaavasti muissa kielissä on sanoja, joita on vaikea kääntää suomeksi.