Irakilaismiehelle runsaan vuoden ehdollinen vankeustuomio sotarikoksesta

Irakilaismies sai Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuomion ruumiin häpäisystä. Näyttönä oli pääasiassa sosiaalisesta mediasta löytynyt materiaali. Epäilty rikos tapahtui Irakissa vuonna 2015.

Kotimaa
Sotaoikeudenkaynti Pirkanmaan käräjäoikeudessa
Yle

Sotarikoksesta syytetty irakilaismies on tuomittu vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan kyseessä on sotarikos.

Irakilaismies oli taistelijana Irakin armeijan yhteydessä toimivassa puolisotilaallisessa ryhmässä ja osallistui äärijärjestö Isisin vastaisiin taisteluihin.

Mies julkaisi yhteisöpalvelu Facebookissa kolme valokuvaa ilmeisesti taistelun yhteydessä kuolleen vihollissotilaan päästä vuonna 2015. Vihollissotilas oli tunnistettavissa, ja myös hänen henkilöllisyytensä kerrottiin.

Kuvat olivat oikeuden mukaan halventavia ja uhria loukkaavia.

29-vuotias syytetty myönsi kuvien julkaisemisen, mutta tarkoitus ei ollut häpäistä kuollutta.

Ennakkotapaus?

Rikosta käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella perjantaina. Kyseessä oli ensimmäinen irakilaismiesten epäiltyihin sotarikoksiin liittyvä rikosoikeudenkäynti.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan miehen teko ei ole pahimmasta päästä, mutta erityisen oikeudenkäynnistä tekee se, että siinä on ennakkotapauksen aineksia.

– Tämän oikeudenkäynnin, samoin kuin seuraavan jutun merkitys on se, että me saamme vertailukohdan muita vastaavan tyyppisiä juttuja varten. Saamme oikeuskäytännön.

Puolustuksen mukaan kuvien julkaiseminen netissä ei ollut vihollisen nöyryyttämistä, vaan julkaisua selittää miehen kulttuuritausta. Näin ollen irakilaismiehen teko ei täyttänyt sotarikoksen tunnusmerkkejä, sanoo puolustusasianajaja Ari Nieminen.

– Sotarikos edellyttää tietynlaista vakavuutta teolta. Kun sitä säännöstöä tutkii, niin siellä on vaikka kuinka suuria ja vakavia tekoja olemassa. Tässä ei ole kyse sellaisesta.

Niemisen mukaan kuvat olivat lähinnä menehtyneen miehen surmaamien uhrien omaisille.

– Tämä henkilö oli surmannut muita ennenkuin räjäytti itsensä. Sen jälkeen tämä kuva julkistettiin näiden uhrien muistolle.