Kuuba odottaa harvinaista vierasta – Havannassa jännitetään, millaisia tuliaisia Obama tuo

Presidentti Obaman hallinto toivoo, että Kuuban-vierailu saisi vastapuolen panemaan toimeen omia uudistuksiaan. Obama tapaa Havannassa myös toisinajattelijoita – ja käy baseball-pelissä.

Ulkomaat
Havannalaista baseball-stadionia kunnostetaan Yhdysvaltain presidentin vierailua varten. Floridalainen Tampa Bay Rays ja Kuuban maajoukkue pelaavat ystävyysottelun vierailun aikana.

Barack Obamasta tulee sunnuntaina ensimmäinen Yhdysvaltain istuva presidentti, joka käy Kuubassa vuoden 1959 vallankumouksen ja siitä seuranneen välirikon jälkeen.

Obaman tavoitteena on varmistella presidenttikautensa perintöä ja paaluttaa Yhdysvaltain Kuuban-suhteiden suunta riippumatta siitä, kuka saa ensi vuonna Valkoisen talon avaimet.

Havannassa jännitetään, millaisia tuliaisia Obama Kuubaan tuo. Taloussaarron purkaminen on yhä republikaanien hallitseman kongressin takana, mutta Obama on ohittanut kongessin ja puhkonut saartoon reikiä asemansa suomin valtuuksin.

Uusimmat yhdysvaltalaisten Kuuban-matkailua ja -bisnestä helpottavat muutokset julkaistiin juuri vierailun alla.

Ihmiset jonottaa.

Obaman hallinto toivoo, että presidentin Kuuban-vierailu saisi vastapuolen panemaan toimeen omia uudistuksiaan. Obama tapaa Havannassa presidentti Raúl Castron, ja luvassa on neuvotteluita, lehdistötilaisuus ja viralliset illalliset.

Matkan huipennuksena Obama pitää puheen maiden suhteiden tulevaisuudesta. Presidentin odotetaan peräävän Kuubaan lisää vapauksia mutta samalla korostavan, ettei Yhdysvallat halua vaihtaa maassa hallitusta.

Obaman mukana matkustaa joukko kongressiedustajia ja yritysjohtajia. Vierailu on ladattu odotuksilla telekommunikaatio- ja hotellialan sopimusuutisista.

Obama ehtii Havannassa katsomaan myös Kuubassa huippusuosittua baseballia, kun MLB-liigassa pelaava Tampa Bay Rays matkaa Floridasta kohtaamaan Kuuban maajoukkueen.

Kuuban baseball-liitto ja MLB neuvottelevat parhaillaan siitä, miten kuubalaiset voisivat siirtyä laillisesti pelaamaan yhdysvaltalaisliigaan. Joidenkin arvioiden mukaan Kuubasta loikkasi Yhdysvaltoihin viime vuonna 150 baseball-pelaajaa.

Obama tapaa Kuubassa myös toisinajattelijoita.

Berta Soler

Moni kuubalaisista aktivisteista on arvostellut Obaman politiikkaa: kriitikoiden mukaan Obama lupaa liian hövelisti eikä vaadi riittävästi vastineeksi, vaan ummistaa silmänsä ihmisoikeusloukkauksilta.

Tätä mieltä on muun muassa Damas de Blanco- eli Naiset valkoisissa -liike, joka on osoittanut yli vuosikymmenen ajan mieltään Kuuban poliittisten vankien puolesta. Liikkeen mukaan Kuuban hallitus on itse asiassa kiristänyt otettaan aktivisteista liennytyksen alettua.

Toiset ryhmät taas pitävät Obaman Kuuban-matkaa myönteisenä, koska katsovat sen edistävän poliittista keskustelua Kuubassa.

Lähteet: Reuters, AP