1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vasemmiston valinta: Arkipolitiikan osaaja, nouseva älykkö vai juureva duunari?

Vasemmistoliitto valitsee kesäkuussa uuden puheenjohtajan, kun puoluetta seitsemän vuotta luotsannut Paavo Arhinmäki vetäytyy tehtävästä. Ensin puheenjohtajasta järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys. Yle Uutiset esittelee kolmen kisaan ilmoittautuneen ehdokkaan vahvuudet ja heikkoudet.

politiikka
Aino-Kaisa Pekonen.
Aino-Kaisa Pekonen.Petteri Paalasmaa / AOP

Aino-Kaisa Pekonen – yhteistyöhakuinen vaikuttaja

Aino-Kaisa Pekonen pyrkii puheenjohtajaksi verraten kokeneena Vasemmistoliiton vaikuttajana. Hän on puolueen varapuheenjohtaja sekä eduskuntaryhmän vetäjä. Kotonaan Riihimäellä hän on pitkäaikainen kunnanvaltuutettu, kuten hänen molemmat vanhempansakin.

Lähihoitajaksi opiskellut Pekonen on kolmen pojan äiti ja häntä pidetään paitsi sosiaali- ja terveyspolitiikan, myös arjen asiantuntijana. Hän yhdistää sujuvasti perheenäidin ja aktiivisen poliitikon tehtävät. Ennen poliittista uraansa Pekonen on työskennellyt lähihoitajana ja asumisohjaajana.

Pekosen vahvuuksina pidetään yhteistyökykyä, empaattista otetta ja suhteita yli puoluerajojen. Pekonen on erityisesti pienipalkkaisten naisten suosiossa, mutta nauttii puolueessa laajempaakin kannatusta reiluna järkipoliitikkona.

Puheenjohtajalta vaaditaan vankkaa osaamista myös politiikan kovasta ytimestä, talouspolitiikasta. Tässä Pekosella on vielä paljon opiskeltavaa, samoin kuin esimerkiksi ulkopolitiikassa. Hänen katsotaan kuitenkin kasvaneen vauhdilla tehtäviensä, kuten eduskuntaryhmän puheenjohtajuuden myötä.

Pekonen pärjää poliittisissa keskusteluissa ja tekee esiintyessään läsnä olevan vaikutelman. Maltillisuus ja mukavuus tosin voivat joidenkin vasemmiston kannattajien mielestä näyttää liialta myöntyväisyydeltä.

Pekosen nousu puheenjohtajaksi muuttaisi puolueen sisäpiiriläisten mukaan vähiten Vasemmistoliiton nykyistä, Paavo Arhinmäen kaudella muokkautunutta linjaa. Esimerkiksi hallitusyhteistyö porvaripuolueiden kanssa voisi tulla todennäköisemmin kysymykseen Pekosen kuin vaikkapa Li Anderssonin johdolla.

Koiriensa kanssa vapaa-ajalla viihtyvän Pekosen mahdollisuuksia tulla valituksi pidetään puolueen sisällä hyvinä.

Li Andersson.
Li Andersson.Petteri Paalasmaa / AOP

Li Andersson – tiukalla linjalla tähdeksi

Turkulaista Li Anderssonia on ahkerasti hehkutettu vasemmiston nousevaksi tähdeksi.

Andersson nousi vuonna 2011 Vasemmistonuorten johtajaksi, sitten ääniharavana Turun valtuustoon. Hän keräsi europarlamenttivaaleissa 47 000 ääntä ja nousi viime vuonna eduskuntaan yli 15 000 äänen voimalla.

Alle kolmekymppistä Anderssonia luonnehditaan erittäin taitavaksi puhujaksi, joka rakastaa poliittista väittelyä. Hän on kuin "syntynyt poliitikoksi". Andersson on kolmikosta ainoa akateemisesti koulutettu. Tietomäärä ja asiaosaamisen laajuus herättävät omissa kunnioitusta ja ylpeyttä.

Eräs pitkäaikainen vasemmistovaikuttaja toteaa, että puolueella on huono tapa etsivä johtajakseen pelastavaa messiasta. Tämäntyyppiset haaveet vielä tuorekasvoinen Andersson täyttäisi kolmesta kilpailijasta parhaiten.

Andersson vetoaa erityisesti nuoriin vasemmistoliittolaisiin. Mutta varttuneempaa kenttäväkeä kaksikielinen, nuori ideologi voi myös oudoksuttaa.

Andersson suhtautui erittäin kriittisesti Vasemmistoliiton mukanaoloon kokoomuslaisen Jyrki Kataisen johtamassa hallituksessa. Häntä pidetään aatteellisesti puhdasoppisempana ja kannoiltaan ehdottomampana kuin kilpakumppaneitaan.

Andersson ei juuri puhu yksityiselämästään, mutta sitäkin mieluummin politiikasta. Hän pärjää erinomaisesti TV-esiintymisissä. Puheenjohtajan pitää kuitenkin jaksaa kohdata täydellä sydämellä myös tuulipukukansa räntäsateisilla toreilla. Anderssonin kenttäuskottavuutta kannattajien joukossa ei vielä ole täysimääräisesti testattu.

Anderssonilla on hyvät mahdollisuudet voittaa puheenjohtajuus - kisasta Pekosen kanssa ennakoidaan tiukkaa.

Jari Myllykoski.
Jari Myllykoski.Jarno Kuusinen / AOP

Jari Myllykoski – perinteinen työläispoliitikko

Toisen kauden kansanedustaja Jari Myllykoski pettyi puolueen tulokseen viime eduskuntavaaleissa. Hän katsoi Vasemmistoliiton liukuneen liikaa yleisvihreään suuntaan työläisten etujen kustannuksella ja ilmoittautui pian Arhinmäen haastajaksi.

Myllykoski nousi valtakunnanpolitiikkaan keski-iässä ja on ehtinyt tehdä sitä ennen yli kaksikymmentä vuotta muita töitä: Hän on toiminut muun muassa värjärinä ja prosessityöntekijänä sekä ay-tehtävissä.

Nakkilalaisella Myllykoskella on perinteinen vasemmistolaisen miespoliitikon tausta tehdastyöläisenä ja pääluottamusmiehenä. Tätä hän myös mielellään korostaa. Hän nauttii luottamusta vasemmistolaisten duunarimiesten keskuudessa ja tuo voimakkaasti esiin työelämäkysymyksiä sekä teollisuus- ja työllisyyspolitiikkaa.

Laajaa elämänkokemusta myös politiikan ulkopuolelta voi pitää Myllykosken vahvuutena. Hän on ollut pisimpään niin sanotuissa oikeissa töissä ja elänyt normaali-ihmisen arkea, mikä poliitikkojen piirissä ei suinkaan ole itsestäänselvyys.

Toisaalta hänen yleispoliitikon taidoistaan ei olla vielä vakuuttuneita. Myllykosken kerrotaan innostuvan herkästi ja ärsyyntyvän yhtä nopeasti. Hänellä on omia, vahvoja mielipiteitään, jotka eivät aina välttämättä vastaa puolueen linjaa. Häneltä riittää muita enemmän ymmärrystä esimerkiksi turkistarhaajille.

Puhujana ja esiintyjänä Myllykoski ei yllä kilpakumppaniensa tasolle. Myllykoski on puheenjohtajakandidaateista tuntemattomin sekä puolueen sisällä että suuren yleisön silmissä. Hänen valintansa puheenjohtajaksi olisi iso yllätys.

Myllykoski asuu puolisoineen Nakkilassa ja harrastaa koiria, hevosia sekä lukemista ja musiikkia.

Esittelyjä varten on haastateltu vasemmistoliittolaisia vaikuttajia.

Lue seuraavaksi