1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sakkojen jättikorotukset kaatumassa perustuslakiin – valtion kassan paikkaus ei voi olla korotuksen peruste

Perustuslakiasiantuntijat tyrmäävät hallituksen esityksen valtion sakkotulojen kaksinkertaistamiseksi. Myös perustuslakivaliokunta moittii hallituksen esitystä.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Hallituksen esitys sakkojen korottamiseksi saa tyrmäyksen perustuslakiasiantuntijoilta (siirryt toiseen palveluun). Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan (siirryt toiseen palveluun) sakkomääriä ei voi kaksinkertaistaa pelkästään valtion kassan paikkaamiseksi.

Perustuslakivaliokunta toteaa yksiselitteisesti, että "Fiskaaliset tavoitteet eivät ole hyväksyttäviä perusteita seuraamussääntelylle.  Samalla valiokunta huomauttaa, että "Perusoikeusrajoituksen hyväksyttävyysvaatimuksen mukaisesti kriminalisoinneille on esitettävä painava yhteiskunnallinen tarve ja perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävä peruste".

Myös valiokunnan kuulemat perustuslakiasiantuntijat moittivat esitystä. (siirryt toiseen palveluun)

Asiantuntijakolmikon, Sakari Melander, Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro, blogikirjoituksen valiokunnan perusteet ovat helposti löydettävissä. Rikosoikeudellisesti rangaistusten tavoitteena pitää olla rikollisuuden ehkäiseminen ja kriminaalipolitiikalla pitäisi pyrkiä minimoimaan rikollisuudesta aiheutuvia kustannuksia ja jakaa kustannuksia oikeudenmukaisesti.

Kolmikko yksinkertaistaa asian ja kirjoittaa, että "Tämän mukaisesti myöskään sakkorangaistuksen tarkoituksena ei ole kerätä valtiolle tuloja vaan myös sen tulee toimia rikollisuutta ehkäisevästi".

Esityksen perusteet perustuslain vastaisia

Hallituksen esityksen tyrmäystä korostaa se, että asiantuntijat eivät muista tapausta, jossa hallituksen lakiesitystä moititaan perustuslain vastaiseksi sen takia, että sen perusteet eivät ole hyväksyttäviä.

Hallitus esittää suurimman rikesakon korottamista 200 eurosta 400 euroon. Pienin päiväsakko taas nousisi kuudesta yhdeksään euroon ja muut päiväsakot lähtökohtaisesti kaksinkertaistuisivat.

Yhteisösakon asteikko nousi noin kolminkertaiseksi niin, että pienin maksu olisi 2 500 euroa ja suurin 2 500 000 euroa. Hallitus laskee saavansa korotuksilla 53-56 miljoonaa euroa lisätuloa.

Rikesakkoja nostettiin jo syksyllä 2015, mutta uusimmassa esityksessä tavoitteena on päiväsakkojen korottaminen. Uusien korotusten on määrä tulla voimaan keväällä 2016.