Obama haluaa avata Argentiinan "likaisen sodan" arkistoja

Arkistojen avaaminen voi valottaa, kuinka paljon Yhdysvallat tiesi Argentiinan sotilasjuntan hirmuteoista ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Ulkomaat
Sotilaita kodin ovella.
Arkistokuvaa 'likaisen sodan' ajoilta.Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa julkistaa asiakirjoja, jotka valottavat, kuinka paljon Yhdysvaltain hallinto tiesi Argentiinan niin sanotusta "likaisesta sodasta". The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan virallisesti asiakirjojen julkistamiseen ryhdytään presidentti Obaman ensi viikon Argentiinan vierailun jälkeen.

Obaman vierailu ajoittuu vuoden 1976 sotilasvallankaappauksen 40-vuotisjuhlallisuuksiin, joissa muistetaan Argentiinan sotilasjuntan uhreja.

Argentiina on virallisesti pyytänyt Yhdysvaltoja julkistamaan sotilasjuntan aikaa käsitteleviä asiakirjoja. Monet kansalaisjärjestöt ovat painostaneet Yhdysvaltoja julkistamaan likaista sotaa käsitteleviä asiakirjojaan.

Likainen sota on kipeä pala Argentiinan historiaa

Argentiinan niin sanottu likainen sota ajoittui vuosille 1976–1983. Keväällä 1976 armeija kaappasi vallan ja tukahdutti säälimättömästi opposition.

Sotilasjuntan valtakaudella surmattiin tai katosi tuhansista kymmeniin tuhansiin ihmistä. Arviot kadonneista ja surmatuista vaihtelevat.

Lisäksi sotilaat veivät pieniä lapsia vanhemmiltaan. Lapset annettiin kasvatettaviksi sotilaiden perheisiin.

Vuonna 2002 Yhdysvallat taipui ihmisoikeusjärjestöjen painostukseen ja julkisti noin 4 700 ulkoministeriön asiakirjaa, jotka käsittelivät Argentiinan likaista sotaa. Asiakirjat antoivat viitteitä siitä, missä määrin Yhdysvaltojen johtajat tiesivät Argentiinan tapahtumista.

Asiakirjojen joukossa oli muun muassa Yhdysvaltain silloisen ulkoministerin Henry Kissingerin keskustelu Argentiinan ulkoministerin César Augusto Gezzettin kanssa. Vaikuttaa siltä, että Kissinger hyväksyi Argentiinan sotilasjuntan toimet.

– Jos Argentiinan pitää tehdä jotakin, teidän on parasta tehdä se nopeasti, Kissinger sanoi Guzzetille asiakirjojen mukaan.

Vuonna 2002 Yhdysvallat julkisti vain ulkoministeriön asiakirjoja. Obama pyrkii julkistamaan muun muassa puolustusministeriön, tiedustelupalvelu CIA:n, FBI:n ja kansallisarkiston asiaa käsitteleviä asiakirjoja.