1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yllätys vanhan asunnon remontoijille: Remontit kallistuvat ja pitkittyvät uuden lain takia

Vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi asbestilaki pitkittää vanhojen asuntojen remontteja, koska lain vaatimukset ovat tiukat. Kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä pitää tehdä nyt asbestikartoitus ennen purkutöitä sekä mitata asbestipitoisuus purkutöiden jälkeen. Lain piirissä olevissa kodeissa asuu lähes 3,9 miljoonaa suomalaista. Asbestipöly aiheuttaa keuhkosyöpää.

Kuva: Yle

Vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi asbestilaki ja -asetus määräävät, että ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa ei saa enää purkaa mitään ilman asbestikartoitusta. Materiaaleja saatetaan joutua tutkituttamaan laboratoriossa ennen purkulupaa.

Jos asbestia löytyy, sen laatu, määrä ja paikka pitää kirjata tarkasti turvallisuussuunnitelmaan, ja purkutyöt tehdään eristetyssä, alipaineistetussa tilassa. Purkutyö tarkoittaa myös esimerkiksi hiontaa.

Lopuksi on vielä mitattava, että vaarallista asbestipölyä ei jää huoneilmaan. Tämäkin näyte lähetetään laboratorioon. Aikaisemmin luotettiin siihen, että huonetila on puhdas tuuletuksen ja siivouksen jälkeen.

Tiukalla lailla turvataan remonttipurkajien lisäksi asukkaita vaaralliselta asbestipölyltä. Esimerkiksi vanhan keittiön rakenteissa asbesti ei aiheuta vaaraa, mutta purkutöissä syntyvä asbestipöly on erittäin haitallista. Ilmassa leijuvaa hienojakoista asbestipölyä on mahdotonta havaita paljain silmin eikä pöly ärsytä. Pölyn aiheuttamat haitat näkyvät keuhkoissa vasta vuosikymmenten päästä, pahimmillaan keuhkosyöpänä.

Asbesti kiellettiin Suomessa vuonna 1993, mutta yhä arviolta 150 ihmistä vuosittain kuolee asbestipölyn aiheuttamiin haittoihin.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan yli 1,1 miljoonaa ennen vuotta 1994 rakennettua rakennusta, joissa on puolestaan yli 2,2, asuntoa. Näissä asuu lähes 3,9 miljoonaa suomalaista. Ennen vuotta 1994 valmistuneissa kerrostaloissa asuu 1,4 miljoonaa suomalaista. Eli uusi asbestilaki ja -asetus koskee valtaosaa suomalaisista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Remonttilasku kasvaa

Remontit kallistuvat ja pitkittyvät. Tämä tulee yllätyksenä monelle tavalliselle ihmiselle. Uudet määräykset koskevat sekä asunto-osakeyhtiöiden asukkaiden omia remontteja että koko taloyhtiön putki- tai julkisivusaneerauksia.

–Ihmisiä saattaa yllättää se aika, minkä asbestikartoitus vie. Lisäksi siitä tulee tietenkin lisäkustannuksia, LVI-asiantuntija Arto Kemppainen Uudenmaan Kiinteistöliitosta sanoo.

Tähänkin saakka asbestipurkutyöt on saanut tehdä vain asbestipurkuun valtuutettu urakoitsija. Ne löytyvät asbestipurkuluparekisteristä (siirryt toiseen palveluun).  Asbestipurkutarjousten hintojen uskotaan pomppaavan ylös kasvavan kysynnän takia.

Asukas haukkuu rahastukseksi

Putkiremontin kohteena olevassa helsinkiläisessä kerrostalossa asuva Pentti Laine ei sanojaan säästele uudesta asbestilaista.

– Se on vaan rahastusta. Asukkaita ryövätään jo muutenkin näistä putkiremonteista. Tässä ei ole mitään mieltä, Laine lataa.

Laine sanoo maksavansa 1960-luvulla rakennetun taloyhtiönsä putkiremontista 60 000 euroa. Lisäksi tulevat muuttokustannukset putkiremontin tieltä kolmeksi kuukaudeksi.

– Asbesti olisi jäänyt sinne uusien pinnotteiden alle eikä olisi ketään huolettanut. Sitten kun tämä talo puretaan, niin sitten se olisi ollut ongelma, Laine sanoo.

Tätä rakennusalalla pelätäänkin: remontoijat alkavat karttaa purkutöitä säästääkseen aikaa ja rahaa ja peittävät esimerkiksi vanhan muovimaton vain uudella laminaatilla. Samalla rakenteet jäävät tutkimatta ja lattiaan voi jäädä muhimaan kosteutta.  

Kartoittajista on pulaa

Rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijat moittivat lakia epätarkaksi, koska lain määrittelemiä "riittävän perehtyneitä" kartoittajia ei ole tarpeeksi.

– Laki ja asetus menevät sillä tavalla, että kartoittajalla tulee olla riittävä kokemus ja koulutus kartoitukseen, mutta tämä riittävä kokemus ja koulutus on jätetty auki. Me tiedämme, että sellaiset, jotka ainakin varmasti ovat päteviä ihmisiä, ovat VTT Experts Services -sivuilla (siirryt toiseen palveluun) luetteloidut asbesti- ja haitta-ainekartoittajat. Heitä on koko Suomessa tällä hetkellä kaiken kaikkiaan noin 60, neuvontainsinööri Jari Hännikäinen Uudenmaan Kiinteistöliitosta ihmettelee ja jatkaa:

– Ainakin ohjeistus, lain jo voimassa ollessa, on sillä tasolla, että kerta kaikkiaan me olemme sen kanssa pulassa. Laki on täräytetty voimaan miettimättä, kuinka se hoidetaan.

Kiinteistöliitossa odotetaankin nyt sosiaali- ja terveysministeriön ja aluehallintoviraston tarkentavia ohjeita tästä "riittävästä perehtyneisyydestä".

Vaikuttaa myös asuntokauppaan

Vanhaa, ennen vuotta 1994 rakennettua asuntoa ostaessa kannattaa jatkossa kysyä, miten asbestikartoitus ja -remontit on tehty, neuvoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen.

– Isännöitsijäntodistukseen kirjataan muutostyöt eli isännöitsijälle pitää toimittaa myös asbestiasiakirjat.  Totta kai seuraavakin asukas haluaa terveet olosuhteet, joista maksaa.

Uhkana työturvallisuusrikos

Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton neuvontapuhelimet ovat soineet tiuhaan. Liitot ovatkin tekemässä nyt opasvihkosta tavallisille suomalaisille siitä, miten uuden asbestilain (siirryt toiseen palveluun) ja -asetuksen (siirryt toiseen palveluun) kanssa toimitaan. Kiinteistöliitosta tai Isännöintiliitosta ei kysytty lausuntoa lain valmisteluvaiheessa.

Tavallinenkin osakas voi joutua työturvallisuusrikoksesta oikeuteen, jos hän purkaa kustannuksia säästääkseen esimerkiksi vanhan kylppärinsä itse ja seuraava työmies altistuu asbestipölylle. Yksistään puhdistuskustannukset voivat olla kymmeniätuhansia euroja, jos asbestipöly on levinnyt naapuriinkin.

Asbesti on ohutta, kestävää kuitua, jota käytettiin vuosikymmenten ajan laajasti muun muassa putki- ja paloeristeissä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rappauksissa ja rakennuslevyissä. Tavallinen ihminen ei pysty tunnistamaan näitä.

_Muutos 10.4.2016  Asbestia sisältävien aineiden listasta on poistettu lakat. Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liiton mukaan asbestia ei ole käytetty lakoissa. _