Idänkaupan konkari Jukka Hienonen: Suomen poliittiselta johdolta puuttuu Venäjä-tuntemus

Finnairin entinen toimitusjohtaja Jukka Hienonen arvostelee suorin sanoin Suomen poliittisia päättäjiä idänkaupan ja Venäjän tuntemuksen puutteesta. Ylen Kova Talous -verkkohaastattelussa Hienonen harmittelee, että poliitikot ja yritysjohtajat ovat suuntautuneet vain länteen.

Jukka Hienonen.
Taloustoimittaja Stina Brännare haastattelee Jukka Hienosta.

Jukka Hienosella on idänkaupasta vuosikymmenten kokemus takanaan. Entinen Finnairin ja rakennusyhtiö SRV:n toimitusjohtaja on ollut rakentamassa taloja ja lentoreittejä Venäjälle, sen lisäksi hän on jo 90-luvun puolivälistä lähtien toteuttanut tavarataloyhtiö Stockmannin Venäjän strategiaa ulkomaantoimintojen johtajana ja varatoimitusjohtajana.

Ironista onkin, että Stockmannin hallituksen puheenjohtajaksi viime tiistaina valittu Hienonen pääsee nyt aitiopaikalta seuraamaan, miten tavarataloyhtiö vetäytyy Venäjältä pois.

Hienonen itse ei jälkiviisastelusta piittaa.

– Venäjä on tietysti ollut matkan varrella kovin erinäköinen. Venäjälle meneminen aikoinaan oli ymmärrettävää, ja on yhtä ymmärrettävää nyt, että sieltä tullaan pois.

Hienonen kertaa, miten toimintaympäristö Venäjällä on tällä hetkellä erittäin vaikea niille yrityksille, jotka tuovat maahan ulkomailla valmistettua ja ostovaiheessa valuutalla hinnoiteltua tavaraa. 

– Heittelehtivä valuuttakurssi on silloin aivan myrkkyä. Toisaalta niille yhtiöille, jotka valmistavat Venäjällä jotain venäläisellä työpanoksella ja ruplahinnalla, se voi olla varsin kilpailukykyinen vaihtoehto.

"Ei ole paljoa sellaista sakkia, jolla olisi Venäjä-konteksti"

Hienonen suomii selvin sanoin myös Suomen nykyistä poliittista johtoa sekä yritysjohtajia liiasta suuntautumisesta EU:hun ja länteen, mikä on johtanut siihen, ettei idäntuntemusta enää löydykään Suomen johtoportaasta.

– Yritysjohtajien joukossa ei ole paljoa sellaista sakkia, mutta ei sitä ole meidän ministereissä eikä suurlähettiläissä tai kenraaleissakaan, Hienonen lataa.

Hienosen mukaan olisi vain viisasta, että yhteiskunnallisten päättäjien joukossa olisi myös Venäjä-osaamista – "kun ottaa huomioon meidän maantieteellisen asemankin".

– Minusta on harmillista, että Suomelta lähestulkoon puuttuvat sellaiset päättäjät, joilla olisi voimakas Venäjä-konteksti eli jotka ovat siellä tehneet töitä ja tuntevat ympäristön.

"Stockmann nousee tämän vuoden aikana"

Hienonen tunnustaa, että hän joutui pitkään pohtimaan tulemistaan Stockmannin hallituksen johtoon.

– No kyllä minä kaksi vähän huonosti nukuttua yötä sen kanssa vietin. Jouduin sitä miettimään jo vuosi sitten, kun kysyttiin hallitukseen ja nyt myös. Yhtiön tilanne ei ole helppo.

Hienonen uskoo Stockmannin nousevan nykyisestä alhostaan noin vuoden kuluessa.

– En voi sitä luvata, mutta tulosennusteemme on tällä hetkellä sellainen, että meillä on edellytykset tämän vuoden aikana kääntää liiketoiminnan operatiivinen tulos plus-merkkiseksi.

Tuloskäänteestä voi Hienosen mukaan puhua varmemmin vasta vuoden kuluttua. Yhtiön rahoitustilanne on kuitenkin nyt vakautettu, hän korostaa.

– Voi sanoa, että akuutti rahoitustilanteesta johtuva kriisi on pystytty torjumaan. Yleinen kustannusrakenne on ollut liian korkea, ja siihen on pitänyt puuttua.

Stockmann on korjausliikkeensä aikana myynyt pois huomattavan osan entistä ydintään. Yhtiö on luopunut paitsi elektroniikan ja lelujen myynnistä, myös vaateketju Seppälästä ja Akateemisesta kirjakaupasta – sekä suurten odotusten tavarataloista Venäjällä.

Vielä on kuitenkin tehtävää, korostaa hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen.

– Olemme keskittyneet alueisiin, joissa meillä on hyvä kilpailuasema ja on pistetty pois liiketoimintoja, jotka joku ulkopuolinen osaa paremmin. Jostain se kova pohja vielä löytyy, jonka päälle sitten rakennetaan.

Kova talous on Yle Talouden verkkoon tekemä haastatteluohjelma. Vieraina on ajankohtaisia talouden vaikuttajia.

Twitter: #kovatalous