Jyväskylä-mitali Valmetin Rautpohjan tehtaalle

Jyväskylän kaupunginhallitus on myöntänyt vuoden 2016 Jyväsylä-mitalin Valmetin Rautpohjan tehtaalle. Mitali on tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi.

Valmet
Valu meneillään Valmetin Rautpohjan valimossa.
Tenho Tornberg / Yle

Jyväskylän kaupungin perinteikäs Jyväsylä-mitali on myönnetty Valmetin Rautpohjan tehtaalle. Mitali on perustettu vuonna 1966, ja se jaetaan tunnustuksena erityisen merittävistä ansioista kaupungin hyväksi.

Perustelujen mukaan Valmetin Rautpohjan tehdas "on edistänyt Jyväskylän kaupungin aineellista ja henkistä kehitystä, tarjonnut työpaikan tuhansille ammattilaisille ja laajalla kansainvälisellä toiminnallaan tehnyt Jyväskylän nimeä tunnetuksi maailmanlaajuisesti. Valmet Rautpohja on merkittävä toimija ja tärkeä maamerkki Jyväskylän kaupunkikuvassa".

Rautpohjan tehdas sai alkunsa 1938 valtion tykkitehtaana. Ensimmäiset runsaat kymmen vuottaan tehdas tuotti tykkejä, ammuskuoria ja sytyttimiä sekä huolsi tykkejä.

Ensimmäisen paperikoneensa tehdas valmistu vuonna 1953, ja muutamassa vuosikymmenessä niistä tuli tehtaan päätuote. Nykyisin Valmet on maailman johtavia kartonki- ja paperikonevalmistajia.

Rautpohjan tehtaalla on noin 1 250 työntekijää, ja se on Keski-Suomen suurin teollinen työnantaja.