Hittikuva Torpedo-pöllöstä elää edelleen omaa elämäänsä netissä – varastettiin jopa kilpailuun

Kuva torpedomaisesti syöksyvästä hiiripöllöstä on herättänyt suurta huomiota verkossa. Nyt pöllöllä on esimerkiksi oma somekanava ja peli tuloillaan. Kuvan pari vuotta sitten ottanut Jani Ylikangas saa edelleen päivittäin yhteydenottoja – myös väärinkäyttöihin liittyen.

luonto
Kuvassa pöllö syöksyy torpedomaisesti ja katsoo kameraan.
Jani Ylikangas

Kokkolalaisen Jani Ylikankaan alkuvuodesta 2014 kuvaama hiiripöllö herättää vieläkin kiinnostusta. Kuvassa pöllö liitää siivet supussa ja tuijottaa samalla tuimasti kameraan.

Harrastajavalokuvaaja saa kuvaan liittyen yhteydenottoja edelleen.

– Se elää netissä ihan omaa elämäänsä, Ylikangas naurahtaa.

Torpedo-pöllö on saanut muun mussa omat Facebook-sivut, mobiilipelin ja lukuisia meemejä. Somekuhinan lisäksi siitä kiinnostuivat myös kansainväliset mediat Daily Mailista Bildiin.

– Torpedo-pöllöhän pääsi esimerkiksi CNN:n vuosi kuvina -listalle, Ylikangas kertoo.

Joku toinen osallistui kuvalla kisaan

Torpedo on nähnyt myös verkon varjopuolen. Ylikangas saa liki päivittäin ilmoituksen siitä, että kuvaa väärinkäytetään jossakin.

Lähikuvassa pöllö.
Jani Ylikangas

Vaikka kuva on vapaasti jaettavissa pöllön Facebook-sivuilla, moni on ladannut kuvan ja julkaissut jopa omanaan.

– Se on aika yleistä. Välillä tekijänoikeudet unohtuvat täysin. Paras esimerkki tästä on se, kun joku oli osallistunut kuvalla kilpailuun, jossa on rahapalkinto. Se prosessi, että kuva saataisiin sieltä pois, on vielä kesken.

Ylikankaan mukaan välillä kuvaan liittyvä kirjoittelu on mennyt satuilun ja sensaatiohakuisuuden puolelle. Torpedo-pöllöstä on esimerkiksi tehty jopa oma lajinsa, joka esiintyy vain Suomessa.

– Olen ottanut kuitenkin kaiken huomion positiivisena, koska ihmiset ovat kiinnostuneet aiheesta. Kyllä oikeat tiedot löytyvät aina tarvittaessa, Ylikangas toteaa.

Kuinka kuhinaa herättänyt kuva syntyi?

Torpedo-pöllö tuli Kokkolan seudulle jo lokakuussa 2013, mutta Ylikangas nappasi huomiota herättäneen kuvan vasta alkuvuodesta 2014. Hän ehti kuvata kyseistä lintua suhteellisen säännöllisesti useamman kuukauden ja oppi tuntemaan sen tavat ja olinpaikan.

Oli todella kaunis aamupäivä. Ylikangas huomasi, kuinka noin 25 asteen pakkanen oli tehnyt pöllölle kuuraparran.

Pöllö seurasi pellolla olevia vaivaishiiriä, ja kuvaaja odotti lentoon lähtöä.

– Olin jo aikaisemmin ottanut semmoisia kuvia, joissa se syöksyy torpedona. Ne eivät kuitenkaan olleet kauhean mielenkiintoisia. Taustalla oli pelkkää taivasta eivätkä asento ja valo sattuneet kivasti.

Tuolla kerralla kaikki osui kuitenkin kohdalleen: syntyi koominen tilannekuva, johon tarvittiin tuuria.

– Kun on tarpeeksi monta kertaa yrittämässä, niin joskus tuuri käy, Ylikangas toteaa.

Ylikangas uskoo nähneensä Torpedon vielä seuraavana syksynä.

– Se oli kyllä persoonana hauska tapaus. En ole vielä tavannut toista samanlaista pöllöä, joka lähtee syöksyyn tuolla tyylillä – äärimmilleen siivet supussa.

Lähikuvassa pöllö.
Jani Ylikangas

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus