Joukkorahoitus näytti voimansa – Käpylän lippakioskin rahat kasaan pikavauhtia

Kioskia pyörittänyt kolmikko jätti kaupungille ostotarjouksen kioskista eilen torstaina. Tarjouksen jättämisen takaraja oli tänään perjantaina. Jos kiinteistölautakunta hyväksyy kaupan, Käpylän lippakioski vaihtaa omistajaa ja toiminta jatkuu ensi kesänä entiseen malliin.

Käpylä
Keltainen Käpylän lippakioski. Edessä seisoo kolme miestä.
Käpyläläinen Pertti Hänninen sekä kioskinpitäjät Jaakko Ruotsalainen ja Osku Paavonkallio odottavat kesää.Ari Tuhkanen / Yle

Kaupungin asettama 8 000 euron kauppahinta kerättiin joukkorahoituksella mesenaatti-verkkopalvelussa. Summa saatiin kasaan kolmessa päivässä.

– Fiilis on hämmentynyt ja kiitollinen. Hiljaiseksi vetää, mutta koen, että kyse on siitä kuudesta vuodesta, jona olemme täällä kioskia pyörittäneet, sanoo Jaakko Ruotsalainen yksi kioskinpitäjistä.

Joukkorahoitukseen osallistuvien määrä on tällä hetkellä 377. Keskimääräinen rahoitussumma 10-30 euroa, suurin 500 euroa. Kun 21 päivän mesenaatti-kampanjasta on jäljellä vielä 13 päivää, saldo on 12 905 euroa.

Kauppahinnan yli menevillä rahoilla kioskinpitäjät aikovat kunnostaa kioskia ja maksaa omistajuuden vaihdoksen myötä heille kaupungilta siirtyviä juoksevia kuluja.

– Kioski on pienessä kunnostamisen tarpeessa. Esimerkiksi kioskin lattia pitää uusia, arvioi kioskinpitäjä Osku Paavonkallio.

Helsingin kaupunki tarjosi seitsemälle kioskiyrittäjälle mahdollisuutta ostaa lippakioskin 8000 euron hintaan.

Kaupungilla on 30 kioskia, joista osan se aikoo myydä. Kaupunki päätti, että se tarjoaa osto- ja vuokrausmahdollisuutta viime vuoden vuokralaisille ennen tarjouskilpailun käynnistämistä. Tänään perjantaina oli tarjouksen jättämisen takaraja.

"Rahoittajille elämyksellisiä yksityisesityksiä"

Kioskia kuusi vuotta pyörittänyt ostajakolmikko vakuuttaa olevansa puikoissa seuraavat vuodet ja lupaa kioskin pysyvän Käpylässä myös jatkossa.

– Jos ollaan syystä tai toisesta siirtymässä sivuun, kioski lahjoitetaan toiselle kaupunkiaktivistiporukalle, sanoo Ruotsalainen.

Mesenaatissa joukkorahoittajiksi mukaan lähteneet palkitaan toimivalla kulttuurikioskikahvilalla, mutta muutakin on luvassa.

– Järjestämme rahoittajille elämyksellisiä yksityisesityksiä. Esimerkiksi vitsiesityksiä ja henkilökohtaisesti kirjoitettuja musiikkiesityksiä, lupaa kioskinpitäjä Ruotsalainen.