yle.fi-etusivu

Syömishäiriön laitoshoito typistyy murto-osaan: "Jos potilas ei halua parantua, ei siihen auta vuosikaan"

Kokkolassa toimiva yksityinen syömishäiriöklinikka lyhentää rajusti hoitojaksojaan. Ennen jopa puolentoista vuoden mittainen laitoshoito on jatkossa pääsääntöisesti vain kolme kuukautta. Syynä on paitsi kuntien haluttomuus maksaa kalliista laitoshoidosta myös uudet hoitosuositukset, jotka kannustavat entistä enemmän avohoitoon.

terveys
Kokkolan syömishäiriöklinikan päiväohjelma.
Syömishäiriöklinikalla on tarkka päiväohjelma. Potilaille mm. opetetaan, että päivässä syödään viisi ateriaa.Juha Kemppainen / Yle

Kokkolan Syömishäiriöklinikalle tulee potilaita sairaanhoitopiirien ja terveyskeskusten lähetteellä eri puolilta Suomea. Osastolla ympärivuorokautisessa hoidossa on koko ajan parista viiteentoista syömishäiriöstä kärsivää potilasta.

Tähän saakka osastolla hoitojakso on saattanut kestää puolesta vuodesta jopa puoleentoista vuoteen asti, mutta nyt linja muuttuu. Jatkossa hoito laitoksessa kestää pääsääntöisesti kolme kuukautta. Myös sairaalat ja terveyskeskukset ovat kaivanneet selvää aikarajaa hoidolle.

– On tullut esimerkiksi sellaista kommenttia, että "jos me lähetetään potilas yksityiselle, niin sehän on siellä heti vuoden". Siinä on totta toinen puoli eli totta kai kuntien on vaikea budjetoida hoitoa, jos sen kestoa tai tuloksia ei tiedetä. Sen takia myös hoidon jatkoa siellä omassa kunnassa on vaikea suunnitella, kuvaa tilannetta Kokkolan Syömishäiriöklinikan toiminnanjohtaja Marjo Sandvik.

 

Kokkolan syömishäiriöklinikan terapiatila.
Juha Kemppainen / Yle

Toisena syynä hoitojakson lyhentämiseen ovat kansalliset syömishäiriöiden hoitosuositukset, joissa painotetaan laitoshoidon vähentämistä ja avohoidon lisäämistä.

Marjo Sandvik kuitenkin kiirehtii sanomaan, että taustalla on myös klinikan oma halu muutokselle. Hoitohenkilöstö on turhautunut ja väsynyt pitkiin hoitojaksoihin, joissa potilas saattaa vastustaa hoitoa alusta loppuun saakka.

– On ollut useastikin niin, että meille tullaan ikään kuin paremman puutteessa, jotta ei jouduttaisi esimerkiksi suljetulle osastolle tai sitten tullaan perheen vuoksi. Jos potilaalla ei ole minkääntasoista omaa halua siihen toipumiseen, silloin tuloksetkaan eivät ole kestäviä. Silloin sama, kestääkö hoito 3 vai 18 kuukautta.

Sandvik uskoo, että jo hoidon selvä rajaaminen vain kolmeen kuukauteen auttaa motivaation löytymiseen.

– Kun potilaillakin on etukäteen tiedossa, että hoidon kesto on se 3 kuukautta, niin silloin tullaan jo valmiiksi asennoituneina siihen, että tämä on tämän mittainen pätkä mun elämästä ja ehkä mun kannattaa ottaa tästä irti se, mitä heillä on tarjottavana.

Mitä 3 kuukaudessa ehtii tapahtua?

Kokkolan Syömishäiriöklinikan toiminnanjohtaja Marjo Sandvik uskoo, että kolmessa kuukaudessa ehditään tehdä paljonkin – tietenkin riippuen potilaan kunnosta.

Kolmen kuukauden jälkeen repussa on paljon enemmän työkaluja kuin tänne tullessa.

Marjo Sandvik

– Jos kyseessä on voimakkaasti alipainoinen potilas, niin siinä ehditään saada ravitsemuskuntoutus alkuun eli siirryttyä säännölliseen syömiseen. Opitaan syömään viisi kertaa päivässä, mikä saattaa olla aluksi potilaalle ihan absurdi ajatus, ja paino lähtee nousemaan. Lisäksi oireilua, esimerkiksi paastoamista, oksentelua, ahmintaa tai viiltelyä saadaan kuriin, kun etsitään ja opetellaan vaihtoehtoisia tunnesäätelykeinoja. Uskon, että kolmen kuukauden jälkeen repussa on paljon enemmän työkaluja kuin tänne tullessa.

Yksi tärkeä osa hoitojaksojen lyhentämistä on sairaaloiden ja terveyskeskusten henkilökunnan kouluttaminen. Kokkolan Syömishäiriöklinikka kiertää eri puolilla Suomea kouluttamassa, miten syömishäiriöpotilasta pitäisi hoitaa laitoshoidon jälkeen.

– Me tehdään tätä ilmaiseksi siksi, että osaaminen leviäisi erikoistuneista yksiköistä eteenpäin. Ettei olisi enää niin, että potilaat tulevat tänne meille vuodeksi, me teemme taikamme ja sitten potilaat jäävät ikään kuin tyhjän päälle. Nyt halutaan lisätä yhteistyötä ja levittää asiantuntijuutta, Sandvik kertoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kotimaiset elokuvat

Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla

Kulttuuri

Tuntuuko, että suomalaisissa elokuvissa on aina samat naamat? Yle selvitti, kenellä on eniten rooleja

Matti Onnismaa

Harva tunnistaa 2010-luvun käytetyintä näyttelijää – Matti Onnismaa on sivuroolien kuningas

Susi

"Karjaisin kovaa ja ajattelin, että siitä ne lähtevät karkuun. Niin ei käynyt."

Katso video: Sudet tulivat vain muutamien metrien päähän työmiehestä Ruokolahdella