Yksinhuoltajien lapset harjaavat hampaansa muita paremmin – pesemättömyyden syinä unohtaminen ja väsymys

Tuloerot näkyvät suussa, sillä hyvätuloisten lapsilla on puhtaimmat hampaat. Yllättäen monilapsisissa yksinhuoltajaperheissä näyttäisi kuitenkin vallitsevan Suomen paras hampaiden harjauskuri. Likaisimmat suut löytyvät pojilta ja heidän isiltään.

Kotimaa
Harja ja tahna
Yle Uutisgrafiikka

Mitä isät edellä, sitä pojat perässä. Malli hampaiden harjaukseen saadaan omilta vanhemmilta ja vieläpä niin, että tytöt matkivat äitiä ja pojat isää.

Hammastahnajätti Pepsodentin tilaamasta tutkimuksesta selviää, että varsinkin suomalaisisät ovat surkeita suuhygienialtaan. 43 prosenttia alle 12-vuotiaiden lasten isistä harjaa hampaansa vain kerran päivässä tai jopa harvemmin. Pesemättömyys tarttuu isältä pojalle. Pojat ovat tyttöihin verrattuna merkittävästi laiskempia harjaajia.

Hammaslääkäriliiton ehkäisevän hammaslääketieteen asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen on nyt isistä huolissaan.

– Toivoisin, että suomalaiset isät huomaisivat, kuinka tärkeitä roolimalleja he ovat. Muuten tämä poikatilanne ei tuosta kohene. Ehdotan, että isät rupeaisivat lastensa kanssa aina yhdessä pesemään hampaitaan. Siitä saataisiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Hurraamista ei ole naisillakaan. Äideistä kerran päivässä tai harvemmin hampaitaan pesee joka kolmas.

Suurituloisen suussa harja viipyy kauemmin

Yli 6 500 euroa tienaavien kotitalouksien lapsista puolet pesee hampaitaan aina kahden minuutin ajan. Kaikkien pienimmissä tuloluokissa vain 18 prosenttia lapsista yltää samaan.

Kaikkiaan suomalaislapsista vain 22 prosenttia harjaa kerralla kaksi minuuttia. 33 prosenttia kaikista lapsista ei harjaa hampaitaan kuin kerran päivässä.

Kaikkein todennäköisimmin hampaat harjataan kahdesti päivässä yksihuoltajaperheissä, joissa on enemmän kuin yksi lapsi. Monilapsisista yksinhuoltajaperheistä 72 prosenttia pesee hampaita suositellun kahden minuutin ajan. Tulosta voidaan pitää yllätyksenä.

Niissä perheissä, joissa on kaksi vanhempaa, mutta vain yksi alle 12-vuotias, riittävän harjausajan noudattaminen näyttäsi olevan kaikkein vaikeinta. Vain 51 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo noudattavansa kahden minuutin harjausaikaa.

Ei muista, ei jaksa

Joka neljännessä perheessä lasten hampaat jäävät kokonaan pesemättä vähintään kerran viikossa. 35 prosenttia kertoo unohtaneensa pesun ja 30 prosenttia sanoi olleensa liian väsyneitä pesemään hampaitaan. Vain 12 prosenttia nimeää pesemättömyyden syyksi kiireen.

Suomalaisten lapsiperheiden hampaiden hoitotottumukset 2016 -tutkimuksen kiinnostavaa antia oli myös vastuun ottaminen hampaiden harjaamisesta. Suurituloisten alle 12-vuotiaista lapsista peräti 43 prosenttia kantoi itse vastuun hampaidensa pesusta. Kaikkein pienimmissä tuloluokissa taas päävastuu lasten hampaidenpesusta oli 69 prosenttisesti äidillä.

Pepsodentin tutkimuspalvelu Cintiltä tilaama tutkimus toteutettiin helmikuussa. Siihen vastasi tuhat suomalaista alle 12-vuotiaan lapsen vanhempaa. Tutkimuksessa eriteltiin iän, sukupuolen ja alueen lisäksi myös lapsiperheen koko ja tulotaso.