Matti Vanhanen haluaa pois eduskuntaryhmän johdosta huhtikuussa – seuraajan valinnassa tulee kiire

Kuka tahansa Vanhasen seuraaja on, hänen pitää tehdä ratkaisunsa nopeasti. Keskustan presidenttipelin pika-avaus tuli monelle eduskuntaryhmässä yllätyksenä. Varapuhemies Mauri Pekkarinen varautuu dominoefektiin, jossa puolueen useita tehtäviä myllätään kunnolla. Seurauksena keskustapuolue voisi näyttää aivan uudenlaiselta.

politiikka
Matti Vanhanen
Matti VanhanenJarno Kuusinen / AOP

Mauri Pekkarinen, Elsi Katainen, Tuomo Puumala, Antti Kaikkonen... Samalla, kun keskustan presidenttipeli lähti torstaina käyntiin, alkoi myös seuraajan etsintä Matti Vanhaselle eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Ryhmän varapuheenjohtaja Elsi Katainen ilmoittaa olevansa tarvittaessa käytettävissä, jos eduskuntaryhmää näin haluaa. Puolueen toinen varapuheenjohtaja Annika Saarikko ei ole vielä harkinnut asiaa.

Kansanedustaja Tuomo Puumala ei sulje pois tehtävää, mutta haluaa pohtia asiaa rauhassa.

Matti Vanhanen kertoi keskustan eduskuntaryhmälle päätöksestään asettua presidenttiehdokkaaksi torstaina.

– En ole vielä ehtinyt miettiä. Eilen vasta kuultiin koko asiasta, ja aikataulu tuli vähän yllätyksenä, että näin nopeasti ollaan liikkeellä. Täytyy kuunnella, mitä ryhmä haluaa, Puumala sanoo.

– Tärkeä ja arvokas tehtävä, johon on tultava hyvin motivoituneena, siksi asiaa pitää rauhassa miettiä, Puumala lisää.

Valintaa ei tee pelkästään eduskuntaryhmä, vaan myös puheenjohtajan näkemys vaikuttaa, sillä pääministeri ja hallituspuolueen ryhmäjohtaja toimivat tiiviissä yhteistyössä. Puumalalla ja Sipilällä on hyvät välit.

– Olimme neljä vuotta sitten Rovaniemellä puheenjohtajakisassa vastakkain, ja sen jälkeen meistä on tullut kavereita, voisi sanoa jopa ystävä, siitä se ei ole kiinni, Puumala sanoo.

Dominoefekti myllää keskustaa

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen arvioi, että Vanhasen lähtö aiheuttaa keskustassa ison tuolileikin. Silloin Pekkarinen ja moni muu voi päästä tai joutua uuteen tehtävään.

– Jos Matti Vanhanen jättää tehtävän, voi olla että tapahtuu vähän enemmänkin muutoksia. Kaikki palikat laitetaan uuteen järjestykseen. Jos näin käy se voi koskea jokaista meitä, Pekkarinen sanoo.

Myös puoluesihteeri Timo Laaninen jättää tehtävänsä kesällä, ja peruspalveluministeriksi siirtyvä varapuheenjohtaja Annika Saarikko on ilmoittanut, ettei jatka tehtävässä. Laanisen seuraajaksi on arvuuteltu Pekkarisen avustajaa, puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaskaa.

Pekkarinen ei vahvista pyrkivänsä ryhmäjohtajaksi, mutta kertoo olevansa tarvittaessa valmis tehtävänvaihdoksiin.

– Viihdyn puhemiehen korokkeella, olen sitoutunut tehtävään. Mutta jos palikat pannaan ihan uusiksi, silloin jokaisen pitää arvioida onko siinä paikassa, mihin porukka vaatii ja edellyttää ja se koskee kaikkia, myös minua.