Hyppää sisältöön

Haminan LNG-terminaalin tuelle hyväksyntä EU-komissiolta – rakentaminen alkaa ensi vuonna

Komission mielestä hanke edistää ympäristönsuojelua ja kaasun toimitusvarmuutta Suomessa. Rakennustyöt Haminan satamassa ovat alkamassa vuonna 2017.

Haminan Energian suunnittelema nesteytetyn maakaasun terminaali on tarkoitus rakentaa Haminan öljy- ja kaasusatamaan. Kuva: Haminan Energia

Euroopan komissio on antanut hyväksyntänsä 28 miljoonan euron tuelle, jonka työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Haminaan rakennettavalle nesteytetyn maakaasun terminaalille. Komissio totesi, että hanke edistää ympäristönsuojelua ja kaasun toimitusvarmuutta Suomessa eikä haittaa kilpailua sisämarkkinoilla. Julkisen rahoituksen osuus on kolmannes hankkeen kokonaiskustannuksista.

Haminan satamaan tulevan LNG-terminaalin rakennuttaa Hamina LNG -yhtiö, joka on Haminan Energian ja virolaisyhtiö Alexelan yhteisyritys. Terminaalin rakentaminen voisi näillä näkymin alkaa ensi vuonna, ja valmistua vuonna 2019.

Haminan Energian toimitusjohtaja Timo Toikka sanoo, että hanke on noin vuoden aikataulusta myöhässä asian hitaan EU-käsittelyn vuoksi. Päätöksen myötä terminaalin tarkempi suunnittelu voidaan aloittaa, ja myös kaasu- ja laitetoimittajien kilpailuttamista viedään eteenpäin.

Alustava kustannusarvio on noin 90 miljoonaa euroa. Haminan terminaalin varastointikapasiteetti on 30 000 kuutiometriä. Nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä voidaan käyttää muun muassa laivojen polttoaineena.