Johtokunnan jäsen: EKP:ltä eivät konstit lopu – Helikopterirahoitus olisi keinoista äärimmäisin

EKP:n viikko sitten julkistama väkevä ohjelma kiihdyttänee inflaation noin kahteen prosenttiin vuoden 2018 loppuun mennessä.

talous
Euroopan keskuspankki Frankfurtissa 22. tammikuuta 2015.
Daniel Roland / AFP / Lehtikuva

Euroopan keskuspankki on valmis alentamaan korkoja vielä entisestäänkin, jos talous näyttää heikentyvän.

– Alarajaa ei ole saavutettu, sanoo EKP:n johtokunnan jäsen Peter Praet italialaisessa La Repubblica -lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Keskuspankki on jo vuosia ponnistellut euroalueen talouskasvun ja noin kahden prosentin inflaatiolukeman eteen. Tavoite häämöttää kaukana, sillä helmikuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli jälleen negatiivinen, nyt -0,2 prosenttia. Deflaatiota pelätään, koska sen katsotaan näivettävän taloudellista aktiivisuutta, kun ihmiset ja yritykset odottavat hintojen laskevan edelleen.

Praetin mukaan EKP:n viikko sitten julkistama väkevä ohjelma kiihdyttänee inflaation noin kahteen prosenttiin vuoden 2018 loppuun mennessä. EKP laski ohjauskoron nollaan ja talletuskoron -0,40 prosenttiin. Lisäksi keskuspankki laajensi voimallisesti velkakirjojen osto-ohjelmaansa.

Praet vakuuttaa, että EKP ei jää aseettomaksi, vaan keinoja deflaation kukistamiseksi on jäljellä. Hän ei lehden haastattelussa tyrmännyt täysin edes äärimmäisen elvytyksen eli ns. helikopterirahoituksen mahdollisuutta. Sillä tarkoitetaan rahan painamista ja setelien jakamista kansalaisille.

Lähteet: AFP