Koe uusi yle.fi

Jussi-palkinnot jaetaan suorassa lähetyksessä – Häiriötekijä-elokuvalla eniten ehdokkuuksia

Kotimaisen elokuvamaailman parhaat palkitaan tänään lauantaina Jussi-gaalassa. Tilaisuus nähdään suorana lähetyksenä Yle Teemalla kello 21. Vuoden 2015 Jussi-ehdokkuudet ovat kasaantuneet 14 elokuvan kesken.

kulttuuri
nainen vuoteessa, vuoteella istuu mies, kaksi naista seisoo huoneessa
Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Lotta Kaihua ja Elena Leeve elokuvassa Häiriötekijä.Malla Hukkanen / Mjölk Movies

Jussi-ehdokkaat nimenneellä asiantuntijaraadilla on ollut mistä valita. Vuoden 2015 elokuvavuosi oli runsas ja monipuolinen. Kaikkiaan 39 kotimaista elokuvaa sai ensi-iltansa. Ne vetivät teattereihin yli 2,5 miljoonaa katsojaa, mikä on ennätys modernin elokuvatilastoinnin ajalta Suomessa.

Suomalaiset elokuvat menestyivät myös maailmalla. Anna Heinämaan käsikirjoittama ja Klaus Härön ohjaama Miekkailija oli ehdokkaana Golden Globe -palkintoon ja näyttelijä Krista Kosonen palkittiin parhaasta naispääosasta elokuvassa Kätilö Shanghain kansainvälisellä elokuvafestivaalilla.

Suomalainen elokuvatarjonta yhä monipuolisempaa

Elokuva-alan konkari, Cinema Mondon toimitusjohtaja, Mika Siltala sanoo kotimaisen elokuvan menestyksen perustuvan kasvavaan ja laajentuneeseen tarjontaan.

– Meillä tehdään yhä enemmän erilaisia ja erilaisiin yleisöihin vetoavia elokuvia, kuten lastenelokuvia, komedioita, dokumenttielokuvia ja modernia draamaa. Nykyään tuotetaan myös brändejä ja elokuvien jatko-osia aiempaa runsaammin, Siltala sanoo.

Tarvitaan enemmän elokuvia, jotta myös onnistuttaisiin useammin.

Mika Siltala

Siltalan mukaan onnistumisten edellytyksenä on myös suurehko elokuvien tuottamisen kokonaisvolyymi.

– Tuotantoyhtiöissä on päästy jatkuvuuteen alan töissä. Se tarkoittaa yhä enemmän ensi-iltoja. Tarvitaan enemmän elokuvia, jotta myös onnistuttaisiin useammin, Siltala sanoo.

Lapset harjoittelevat miekkailua kepeillä
Klaus Härön ohjaama Miekkailija on ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa. Sen lisäksi parhaan elokuvan Jussista kilpailevat Armi elää!, Big Game, Häiriötekijä ja Toiset tytöt.Making Movies

Jussi-ehdokkuudet kasaantuvat muutamalle elokuvalle

Viime vuoden 39 kotimaisesta elokuvasta Jussi-ehdokkuudet jakaantuvat 14 elokuvan kesken. Eniten Jussi-ehdokkuuksia sai Aleksi Salmenperän Häiriötekijä, joka on ehdolla yhdeksässä kategoriassa.

Palkintoehdokkuuksien kasaantuminen harvoille elokuville on Mika Siltalan mukaan tuttu ilmiö elokuvamaailmassa.

Muutama elokuva nousee aina esille toisia vahvemmin ja saa palkintoehdokkuuksia päällekkäin ja ristikkäin.

Mika Siltala

– Kaikissa elokuvapalkinnoissa käy näin, oli sitten kyse Oscareista tai Cannesista. Muutama elokuva nousee aina esille toisia vahvemmin ja saa ehdokkuuksia päällekkäin ja ristikkäin.

Vuoden 2015 katsotuin kotimainen elokuva, Taneli Mustosen ohjaama ja käsikirjoittama Luokkakokous ei saanut ensimmäistäkään Jussi-ehdokkuutta. Ehdokkaat nimenneeseen asiantuntijaraatiin kuulunut Siltala ei silti pidä _Luokkakokousta _häviäjänä.

Luokkakokous on jo voittanut yhdellä mittarilla. Se on voittanut katsojatilastot, Siltala sanoo.

Jussi-gaalaa juhlitaan aiempaa pienemmällä juhlayleisöllä

Yle toimii Jussi-gaalan isäntänä muutaman vuoden tauon jälkeen. Tuleva gaala on saanut julkisuudessa huomiota pienuutensa vuoksi. Gaala järjestetään Ylen Pasilan studiossa, jonka tiloihin ei mahdu juhlayleisöä yhtä paljon kuin Helsingin Kaapelitehtaalle, jossa juhla on järjestetty useina aiempina vuosina.

Muun muassa Solar Filmsin tuottaja Markus Selin aikoo järjestää omat elokuvajuhlat Jussi-gaalan rinnalle, koska tuotantoyhtiölle riitti vain vähän lippuja gaalaan.

– Kaikkien tuotantoyhtiöiden pöytiä on tasapuolisesti rajoitettu. Tilaa ei vain ole, Siltala pahoittelee niukkuutta.

Jussi on vuonna 1944 perustettu suomalainen elokuvapalkinto. Jussi-patsaat jaetaan vuosittain parhaista saavutuksista kotimaisen elokuvan parissa. Jussit jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry.

Jussi-gaala nähdään suorana Yle Teemalla lauantaina 19.3. klo 21 alkaen.