Koe uusi yle.fi

Ministeri Rehulan eduskuntapuheista kantelu oikeuskanslerille

Lakimies Jukka Kumpuvuori on kannellut oikeuskanslerille ministeri Juha Rehulan (kesk.) puheista eduskunnassa liittyen iäkkäiden vammaispalveluihin. Kumpuvuoren mukaan Rehula on antanut kahdessa asiassa yleisölle harhaanjohtavia tietoja.

Kotimaa
Juha Rehula
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (Kesk.). Ilkka Kemppinen / Yle

Vammaisten oikeuksia ajava lakimies Jukka Kumpuvuori on kannellut oikeuskanslerille peruspalveluministeri Rehulan kyselytunnilla 17. maaliskuuta käyttämistä puheenvuoroista, koska katsoo Rehulan johtaneen kuulijoita harhaan iäkkäiden vammaispalveluasiassa.

– Rehula vastasi kansanedustajien kysymyksiin suurelta osin ansiokkaasti. Kuitenkin kahdessa asiassa ministeri Rehula antoi eduskunnalla ja myös yleisölle tietoja, jotka ovat omiaan johtamaan kuulijoita harhaan, Kumpuvuori katsoo.

Ministeri antoi Kumpuvuoren mukaan ymmärtää, että tausta 75 vuoden ikärajan asettamisesta vammaispalveluihin olisi peräisin viime vaalikauden vammaispalvelulainsäädäntövalmistelusta. Hallituksen suunnitelmissa on karsia yli 75-vuotiailta vaikeavammaisuudesta johtuvia oikeuksia säästösyistä.

– Vammaispalvelutyöryhmän raportissa (ns. VALAS-töryhmä) kylläkin käsitellään ikäraja-asiaa, mutta se on erittäin selvästi tyrmätty, Kumpuvuori sanoo.

Ministeri antoi Kumpuvuoren mukaan myös ymmärtää, että hänellä olevan tiedon perusteella vastaava ikäraja on Ruotsin vammaispalvelulainsäädännössä yleisesti käytössä, mutta se ei lakimiehen mukaan pidä paikkaansa, vaan Ruotsin laissa ikäraja koskee henkilökohtaista apua.

Kumpuvuori kertoi toimittaneensa kantelun oikeuskanslerille perjantaina 18. maaliskuuta.