yle.fi-etusivu

Suomen Punainen Risti tekee historiaa Kreikassa – klinikka valmistuu pakolaisleirille

Terveysklinikoiden perustaminen kreikkalaisille pakolaisleireille on Suomen Punaisen Ristin historian ensimmäinen humanitaarinen operaatio toisessa EU-maassa.

turvapaikanhakijat
Lastenkirurgi Kari Vanamo Cherson pakolaisleirillä.
Lastenkirurgi Kari Vanamo Cherson pakolaisleirillä.Antti Kuronen / Yle

Suomen Punaisen Ristin klinikka on nousemassa Cherson pakolaisleiriin sunnuntaina. Ensiksi paikalle on ajettava soraa, jottei klinikka vajoaisi mutaan.

– Aiomme nyt laittaa oman klinikkamme maaperän kuntoon, jotta myöhemmin ei olisi syytä katua. Ongelma on se, että armeija perusti leirin todella nopeasti, operaation kenttäpäällikkö Andreas von Weissenberg sanoo.

Hänen mukaansa Kreikan armeija ja viranomaiset ovat kuitenkin tehneet hyvää työtä olosuhteisiin nähden.

Cherson pakolaisleiri Andreas von Weissenberg .
Andreas von Weissenberg toimii SPR:n kenttäpäällikkönä.Antti Kuronen / Yle

Kreikan armeija on pystyttänyt viralliset pakolaisleirit, koska muilla ei ollut siihen valmiutta. Leirejä on kaksi Pohjois-Kreikassa, Chersonissa ja Nea Kavalassa.

Terveyskeskuksen palvelut

Suomen ja Saksan Punainen Risti perustavat yhteistyössä kaksi klinikkaa näille leireille. Molemmissa on vajaa neljä tuhatta turvapaikanhakijaa.

– Tarjoamme palveluita, jotka vastaavat terveyskeskusta, lastenkirurgi Kari Vanamo sanoo.

Molemmissa klinikoissa tulee olemaan pari lääkäriä ja sairaanhoitajaa. Koska kolmannes turvapaikanhakijoista on lapsia, klinikalla on kätilö ja lastenlääkäri.

– Työhöni kuulu raskauden seuranta ja naisten sairaanhoito. Jos raskaudessa on ongelmia, lähetämme potilaan sairaalaan, kätilö Arja Savolainen kertoo.

Tila loppuu kesken

Cherson leirin olot ovat hyvin alkeelliset. Ihmiset asuvat savipelloilla sijaitsevissa kahdeksan hengen teltoissa. Leirien kohentamiseksi Kreikan viranomaiset jättivät virallisen avunpyynnön Punaiselle ristille. Siksi SPR on tullut paikalle.

Armeijan ylläpitämät leirit ovat täynnä, eikä Idomenissa ja sen ympäristössä olevia ihmisiä saada millään mahtumaan niihin.

Cherson pakolaisleiri. Kaksi lasta.
Joka kolmas turvapaikanhakija Cherson pakolaisleirillä on lapsi.Antti Kuronen / Yle

– Armeija sanoi, että tänne mahtuu korkeintaan parisataa ihmistä lisää. Idomenissa on arviolta 14 000 turvapaikanhakijaa. Heille ei millään ole tilaa virallisissa leireissä, Weissenberg toteaa.

Tulevaa hän ei tohdi arvailla.

– Todella vaikea sanoa, koska emme tiedä, saavutetaanko asiassa poliittinen ratkaisu. Arvioimme, että tämän kuun loppuun mennessä Kreikassa on 70 000 pakolaista. Mitä huhti- ja toukokuu tuovat tullessaan, sitä on mahdoton sanoa.

Operaatio jatkunee kesän yli

SPR:n operaatio kestää ensi vaiheessa neljä kuukautta. Weissenberg arvioi, että operaatio todennäköisesti jatkuu sen jälkeenkin. Suomen Punainen Risti kustantaa operaation ensi vaiheessa itse.

– Olen toiveikas, että Punainen Risti saa EU-avustusta. Siinä tapauksessa klinikka voi toimia täällä pitkäänkin.

EU on uudistamassa sääntöjään pakolaiskriisin takia. Komission ehdotuksen mukaan EU saisi tukea kansainvälisten järjestöjen operaatioita EU-alueella. Aiemmin humanitaarinen apu kohdennettiin ainoastaan kriiseihin EU:n ulkopuolelle.

Komissio on ehdottanut jopa 700 miljoonan euron varaamista humanitaariseen työhön pakolaiskriisin johdosta. Rahat käytettäisiin seuraavan kolmen vuoden aikana.