Android-laitteissa haavoittuvuus, näin tarkastat laitteesi tilanteen

Viestintävirasto on varoittanut Android-laitteita koskevasta laajamittaisesta haavoittuvuudesta. Haavoittuvat laitteet saattavat joutua hyökkäyksen kohteeksi esimerkiksi haitallisella verkkosivulla vierailun yhteydessä.

talous
Nainen kokeilee uutta Samsung Galaxy Note 4 -puhelinta Bangkokin messuilla 13. lokakuuta 2014.
Nainen kokeilee uutta Samsung Galaxy Note 4 -puhelinta Bangkokin messuilla 13. lokakuuta 2014.Narong Sangkak / EPA

Stagefright-nimellä kulkeva haavoittuvuus on laaja ja koskee isoa osaa Android-laitteista. Kyseessä ovat Android-versiot 2.2.-4.0. ja 5.0-5.1.

Androidin versionumeron voi tarkastaa kännykän tai tabletin asetuksista. Asetuksista löytyy kohta "Tietoja puhelimesta" tai "Tietoja tabletista". Näistä tiedoista pitäisi löytyä myös laitteen Android-version numero.

Jos versionumero on 2.2.-4.0. tai 5.0-5.1, on laite haavoittuva Metaphor-nimiselle hyväksikäyttömenetelmälle. Menetelmä saattaa ottaa laitteen haltuun esimerkiksi saastuneella verkkosivulla vieraillessa. Metaphor saattaa kaapata laitteen myös multimediaviestin, sähköpostin tai Bluetoothin avulla.

Jotta näin ei pääsisi käymään, tulisi laitteen ohjelmisto päivittää. Ohjelmistopäivitysten pitäisi tulla automaattisesti. Jos päivitystä ei ole tullut, kannattaa tarkastaa sen saatavuus manuaalisesti avaamalla laitteen Asetukset-sovellus. Tarjolla olevien päivitysten pitäisi löytyä samasta "Tietoja puhelimesta" tai "Tietoja tabletista" -kohdasta, kuin Android-version numerokin.

Päivitystä ei ole saatavilla kaikista vanhimpiin malleihin. Viestintäviraston mukaan päivittämättömiä laitteita tulisi käyttää harkiten. Varovaisen käyttäjän kannattaa poistaa käytöstä MMS-viestien automaattinen lataaminen ja estää tuntemattomista numeroista tulevat viestit.