1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Näin EU ja Turkki aikovat ratkaista pakolaiskriisin

EU:n ja Turkin johtajat ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan Turkista Eurooppaan tulevat luvattomat maahantulijat palautetaan Turkkiin. Turkki saa vastineeksi rahaa ja sen viisumivapausneuvotteluja nopeutetaan. Tässä sopimuksen pääkohdat.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker keskustelivat tiedotustilaisuudessa huippukokouksen päätteeksi Brysselissä varhain tiistaina. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
  • Kaikki Turkista Kreikan saarille tulevat luvattomat maahantulijat palautetaan Turkkiin 20.3. lähtien. Tämä tapahtuu EU:n ja kansainvälisten lakien mukaisesti. Tämä merkitsee, ettei karkotuksia toteuteta kollektiivisesti. Kyseessä on väliaikainen ja poikkeuksellinen toimenpide, jonka tarkoituksena on lopettaa inhimilliset kärsimykset ja palauttaa yleinen järjestys. Kreikkaan saapuvat maahantulijat rekisteröidään ja Kreikan viranomaiset käsittelevät turvapaikkahakemukset yksilöllisesti, yhteistyössä YK:n pakolaisviraston kanssa. Maahantulijat, jotka eivät hae turvapaikkaa, tai joiden anomus hylätään, palautetaan Turkkiin. Palautusoperaation kustannukset maksaa EU
  • Jokaista Euroopasta palautettavaa syyrialaista kohti Turkista siirretään Eurooppaan yksi syyrialainen. Heidät valitaan YK:n turvapaikkakriteeristön mukaisesti. Etusija annetaan niille, jotka eivät ole yrittäneet päästä Eurooppaan luvattomasti. EU luo oman vastaanottomekanisminsa Turkista tuleville henkilöille. EU vastaanottaa tulijat aluksi viime vuoden heinäkuussa sovitun järjestelmän mukaisesti. Järjestelmässä on tilaa vielä 18 000 henkilölle ja sitä voidaan kasvatta vielä 54 000 henkilöllä.
  • Turkki pyrkii kaikin keinoin estämään luvattoman maahantulon uusien meri- tai maareittien syntymisen yhteistyössä naapurimaidensa kanssa.
  • Kun Turkin ja EU:n välinen luvaton maahanmuutto loppuu tai olennaisesti vähenee, luodaan humanitaarisiin syihin perustuva maahanmuuttojärjestelmä. EU-maat ottavat tähän osaa vapaaehtoisuuden perusteella
  • Turkin kansalaisten viisumivapauteen johtavan tiekartan laatimista nopeutetaan tarkoituksena turkkilaisten viisumivaatimusten poistaminen kesäkuun loppuun 2016 mennessä, edellyttäen, että Turkki täyttää sille asetetut vaatimukset.
  • EU nopeuttaa aiemmin sovitun kolmen miljardin euron rahasumman maksamista Turkille siellä olevien pakolaisten avustamiseen. Konkreettinen lista tällä rahasummalla toteutettavista, pakolaisten asemaa tukevista hankkeista laaditaan viikon kuluessa. Listalla on erityisesti terveys-, koulutus-,  infrastruktuuri- ja ruokaprojekteja. Kun tämä rahasumma on käytetty, EU hankkii lisärahoitusta kolme miljardia euroa vuoden 2018 loppuun mennessä.
  • EU ja Turkki toimivat yhteisvoimin parantaakseen humanitaarista tilannetta Syyriassa erityisesti eräillä alueilla Turkin rajan läheisyydessä, jotka pyritään rauhoittamaan, jotta paikallisväestö ja pakolaiset voivat asua siellä.