Koe uusi yle.fi

Sipilä: Turvapaikanhakijoiden salakuljetus saadaan loppumaan EU:n ja Turkin sopimuksella

Pääministeri Juha Sipilä uskoo, että Turkin ja EU:n solmima sopimus on kansainvälisen lain mukainen. Hän myöntää, että sopimuksen täytäntöönpano on valtava urakka, mutta uskoo ensimmäisten palautusten tapahtuvan vielä maaliskuun puolella.

turvapaikanhakijat
Pääministeri Juha Sipilä Brysselissä.
Pääministeri Juha Sipilä Brysselissä.Laurent Dubrule / EPA

Kreikalla on vuorokausi aikaa saada turvapaikanhakijat tyhjennettyä saariltaan, sillä turvapaikanhakijoiden palauttamista koskeva sopimus astuu voimaan jo sunnuntaina. Pääministeri Juha Sipilä korosti, että Kreikan on pystyttävä takaamaan jokaiselle ihmiselle yksilöllinen käsittely.

– Tässä on reilu vuorokausi aikaa saada asioita järjestykseen. Palautuksethan eivät ala heti sunnuntaina, vaan jokainen käsitellään yksilöllisesti. Ensimmäisiä palautuksia nähdään kuitenkin varmaan jo tämän kuun puolella, Sipilä totesi.

Poikkeustapauksina Sipilä mainitsee esim. yksinmatkustavat lapset, jotka eivät kuuluisi palautettavien piiriin ja lisäksi todennäköisesti on muitakin ryhmiä, jotka saavat ns. normaalin turvapaikkakäsittelyn.

Lakimuutoksia tarvitaan

EU-johtajat uskovat, että uusi sopimus on kansainvälisen oikeuden mukainen. Sen edellytyksenä on, että Kreikka ja Turkki toteuttavat lainsäädännöllisiä muutoksia.

Sipilän mukaan EU-johdon ja Turkin tapaamisessa syntyi luottamus, että Turkki toteuttaa tarvittavat lakimuutokset.

– Pääministeri Ahmet Davutoglu vakuutti, että Turkki tekee sen, mitä on luvannut. Uskon, että Turkki tekee tarvittavat lakimuutokset.

– Tätä kokonaisuutta on arvosteltu, mutta puolustan sitä sillä, että ei tämä nykyinenkään ihmissalakuljetukseen perustuva malli mitenkään täytä mitään ihmisoikeuksia.

Sipilän mukaan on tärkeä saada rajavalvonta toimimaan, jonka jälkeen otetaan Turkista järjestäytyneesti ihmisiä.

– Nyt salakuljettajien liiketoimintamalli saadaan tällä reitillä loppumaan ja pakolaisia ryhdytään auttamaan Turkissa. Konkreettiset eli terveyspalveluihin, ruuan saantiin ja koulutukseen liittyvät projektit aloitetaan viikon kuluessa, Sipilä sanoo.

– Kun tämä järjestely on nyt sovittu, seuraavaksi huomio on toimeenpanossa. Sen jälkeen huomion kohteina on Libyan tilanne sekä Libanon ja Jordania, joissa on Turkin ohella paljon syyrialaisia pakolaisia.

– Syyrian osalta tulitauko täytyy saada ensin pitämään ja rauhanprosessi liikkeelle, Sipilä painottaa.

Sipilän mukaan kesäkuu on edelleen aikatauluna Turkin viisumivapaudelle, mutta vaatimuksista ei tingitä eli Turkilta edellytetään, että se täyttää EU-neuvoston päätöksessä selkeäsanaisesti todetut ihmisoikeuksien ja lehdistönvapauden kunnioittamisen kriteerit.