Koe uusi yle.fi

Standard & Poor's piti Suomen luokituksen ennallaan luokassa AA+ – Dansken Kuoppamäki ei yllättynyt

Suomen luottoluokitusnäkymä pysyi S&P:n arviossa negatiivisena. Luottoluokittaja Fitch laski viikko sitten Suomen luokitusta AA plussaan. Kolmesta suuresta luottoluokittajasta vain Moody's antaa vielä Suomelle parhaan kolmen A:n luokituksen.

talous
Standard & Poor'sin toimisto New Yorkissa.
Justin Lane / EPA

Suomen velanhoitokyky oli puntarissa jälleen tänään, kun Standard & Poor's antoi oman arvionsa. S&P on ollut suurista luokittajista Suomea kohtaan epäileväisin, sillä se pudotti Suomen luokitusta ensimmäisenä jo syksyllä 2014.

Syksyn arviossaan S&P sanoi, että myös nykyinen AA+ voisi olla jatkossa Suomelle liian hyvä. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamelle Standard & Poor'sin arvio ei ollut yllätys.

– Se olisi yllättänyt, jos luokitusta nyt olisi laskettu.

– Varsinkin kun kilpailukykyneuvottelut ovat vielä kesken, Kuoppamäki selventää.

Suurista kansainvälisistä luokittajista Fitch päätti pudottaa Suomen luottoluokitusta viime viikolla. Suomen luokitus on parhaassa mahdollisessa AAA-luokassa enää Moodysilla.

Suomen on tehtävä uudistuksia 

Heikentyneiden luokitusten taustalla on muun muassa hiipunut bruttokansantuotteen kehitys. BKT:n kasvu jäi viime vuonna 0,5 prosenttiin eli se oli EU-maista toiseksi surkein Kreikan jälkeen.

– Luokitus on nyt kuitenkin yhä toiseksi korkein ja se on hyvä, Kuoppamäki sanoo.

– Ehkä tärkeintä tässä on huomata, että näkymät luokitellaan arviossa negatiivisina ja se on vakava viesti koko yhteiskunnalle.

Kuoppamäen mukaan tässä annetaan Suomelle hieman lisäaikaa tehdä omaehtoisesti talouden kehitystä vahvistavia ja vauhdittavia uudistuksia.

– Jos kilpailukykysopimusta ei saada aikaan, edessä voi olla jatkossakin luokituksen pudotuksia, Kuoppamäki sanoo.

Valtionlainojen korot pysynevät silti matalalla

Kuoppamäen mukaan Suomen valtionlainojen korot pysyvät kuitenkin matalalla ainakin niin kauan kuin Euroopan keskuspankki jatkaa osto-ohjelmaansa.

– Nyt Suomella on vielä vähän aikaa, mutta uudistukset on todellakin saatava käyntiin heti, Kuoppamäki sanoo.