Venäläiskomentaja: Isis aiotaan piirittää Palmyrassa – suurhyökkäys alkamassa

Syyrian armeija aikoo antaa kovan iskun Isis-järjestölle Palmyran ikivanhassa kaupungissa. Isis väittää surmanneensa useita venäläisiä sotilaita Palmyran taisteluissa.

Palmyran rauniokaupunki ennen Syyrian sisällissotaa. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Syyrian armeija ja sitä tukevat voimat ovat valmiit piirittämään Palmyran historiallista kaupunkia hallussaan pitävän terroristijärjestö Isisin taistelijat. Asiasta kertoo Venäjän asevoimien esikunnan operaatiopäällikkö Sergei Rudskoi.

– Hallituksen joukoilla ja isänmaallisilla voimilla yhdessä niitä tukevien Venäjän ilmavoimien kanssa on käynnissä laajamittainen operaatio Palmyran vapauttamiseksi, hän kertoi tiedotusvälineiden edustajille Moskovassa.

Rudskoin mukaan Syyrian armeija on luonut olosuhteet Palmyrassa olevien Isisin joukkojen piirittämiseksi ja tuhoamiseksi. Presidentti Vladimir Putin mainitsi torstaina, että Palmyrassa käydään kiivaita taisteluita.

Torstaina syyrialaisjoukot tunkeutuivat kaupungin historialliselle alueelle. Venäjän hallitusta lähellä oleva Russia Today -uutiskanava (siirryt toiseen palveluun) kertoi eilen, että Syyrian armeija on ottanut haltuunsa kaikki korkeat maastokohdat ja tärkeimmät tiet Palmyran alueella. Tietoja ei ole voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Isis valtasi Palmyran ikivanhan kaupungin viime vuoden toukokuussa. Maailmaa kuohuttivat tiedot, että Isis alkoi tämän jälkeen tuhota määrätietoisesti Palmyran historiallisiallisia rakennuksia.

Isis: Venäläisiä kuollut maataisteluissa

Isis-järjestö julkaisi eilen tiedotteen, jonka mukaan se on surmannut Palmyran taisteluissa viisi venäläistä sotilasta ja useita libanonilaisen Hizbollah-liikkeen taistelijoita.

Venäjä ei ole koskaan myöntänyt, että sen sotilaat osallistuisivat maataisteluihin Syyriassa.

Komentaja Rudskoi kertoi lehdistölle, että venäläiset koneet ovat tehneet Palmyraan 20 - 25 pommituslentoa päivässä tukeakseen eteneviä syyrialaisjoukkoja.

Yhdysvaltain armeijan tiedottaja Patrick Ryder vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että venäläiset näyttävät tehneen tällä viikolla joitakin ilmaiskuja Palmyran läheisyydessä. Lähes kaikki Venäjän taistelukoneet ovat poistuneet Syyriasta, eikä Venäjän ole havaittu tehneen ilmaiskuja muualla Syyriassa.

USA ampuu rakettitulta Jordaniasta

Yhdysvaltain puolustusministeriö myönsi viime viikolla, että se on tukenut Isis-järjestöä vastustavia syyrialaisia joukkoja ampumalla pitkän matkan raketteja Jordanian puolelta, kertoo The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Pentagon myönsi, että raketti-isku merkitsi Yhdysvaltain maasotatoimien laajentamista Syyriassa.

Raketti-isku suuntautui Palmyran eteläpuolelle.