Koe uusi yle.fi

Euroopan etsityimmän terroristin nappaaminen on ranskalaistutkijoille läpimurto

Pariisin hyökkääjäksi epäilty Salah Abdeslam voi paljastaa kullanarvoista tietoa Pariisin iskut organisoineen terroristiverkoston toiminnasta, jos hän suostuu yhteistyöhön tutkijoiden kanssa. Terrori-iskujen uhreille ja heidän läheisilleen Abdeslamin kiinnijääminen on valtava psykologinen helpotus, raportoi Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista.

Ulkomaat
Abdeslamin kiinniotto-operaatio.
Stephanie Lecocq / EPA

Ranska huokaisi helpotuksesta, kun Pariisin terrori-iskuista epäilty Salah Abdeslam, 26, saatiin torstai-iltana kiinni. Pariisin terrori-iskujen organisoinnista epäilty Abdeslam oli onnistunut pakoilemaan poliisia jo neljän kuukauden ajan, eikä monikaan enää uskonut hänen kiinnijäämiseensä.

Euroopan etsityimmän terroristin saaminen elävänä kiinni on merkittävä saavutus Belgian ja Ranskan viranomaisilta ja merkitsee läpimurtoa terrori-iskujen tutkijoille.

Tähän asti viranomaiset ovat tutkineet muun muassa hyökkääjien puhelinliikennettä ja haastatelleet heidän lähipiiriään. Nämäkin lähteet ovat auttaneet terroristien verkoston kartoittamisessa, mutta Abdeslamilla on hallussaan ensi käden tietoa iskujen toteutuksesta sekä terroristijärjestö Isisin toiminnasta Euroopassa.

– Kyseessä on ilman muuta merkittävä tappio Isis-järjestölle, arvioi terrorismiin erikoistunut entinen tuomari Jean-Louis Bruguièr uutiskanava iTelen haastattelussa.

Jos Abdeslam suostuu yhteistyöhön poliisin kanssa, hän voi paljastaa esimerkiksi Pariisin terrori-iskujen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneiden ihmisten lukumäärän ja sen, onko muita tekijöitä mahdollisesti yhä vapaana.

Abdeslamin rooli iskujen toteutuksessa on yhä epäselvä

Tutkijat uskovat Salah Abdeslam vastanneet 160 kuolonuhria vaatineiden Pariisin iskujen organisoimisesta. Abdeslamin oletetaan esimerkiksi vuokranneen iskujen tekemisessä käytetyt autot ja ajaneen itsemurhaiskut tehneet kolme miestä Stade de Francen jalkapallostadionille.

Abdeslamin rooli terrori-iskujen varsinaisessa toteutuksessa on kuitenkin osin epäselvä. Hänen tarkoituksenaan epäillään olleen itsensä räjäyttäminen Pariisin 18. kaupunginosassa, mutta jostain syystä Abdeslam olikin ajanut kaupungin eteläosaan, jonka roskiksesta löytyi myöhemmin räjähdevyö.

Etelä-Pariisista Abdeslam soitti joka tapauksessa belgialaisille ystävilleen ja pyysi heitä auttamaan hänet Ranskan rajan yli Belgiaan. Sieltä Abdeslamin uskottiin aluksi paenneen Syyriaan. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että hän oli piilotellut koko ajan eri osoitteissa Belgiassa.

Iskujen uhreille pidätys on iso helpotus

Marraskuisissa terrori-iskuissa loukkaantuneille ja uhrien läheisille Salah Abdeslamin kiinnijääminen on helpottava tieto.

– Tämä on ilman muuta hyvä uutinen, olemme kaikki liikuttuneita, sanoi iskujen uhrien perheitä edustava asianajaja Jean Reinhart radiokanava France Infon haastattelussa.

Hänen mukaansa vastauksien saaminen marraskuun tapahtumien kulkuun auttaa uhreja asian käsittelyssä sekä vuosien surutyön aloittamisessa.

– Toivon, että Abdeslam selittää tekojaan jotenkin. Se olisi tärkeää, Reinhart sanoi.

Abdeslamin kiinnisaaminen on helpotus myös monille tavallisille pariisilaisille, jotka joutuvat elämään terrorismin uhan kanssa. Belgiassa torstai-iltana tehdyt pidätykset vähentävät uusien iskujen riskiä ja auttavat saamaan kiinni muita terroristeja. Se on ranskalaisille erittäin tervetullut tieto.