Koe uusi yle.fi

EU:n ja Turkin pakolaissopimus huolestuttaa ihmisoikeusjärjestöjä

EU ja Turkki ovat laatineet sopimuksen, jolla koetetaan estää pakolaisten laiton tulo Eurooppaan. Esimerkiksi YK on ilmaissut huolensa siitä, miten kansainväliset oikeudet toteutuvat, jos ihmisiä aletaan systemaattisesti käännyttää Kreikasta takaisin Turkkiin.

turvapaikanhakijat
Lesbokseen saapuvia turvapaikanhakijoita.
Kay Nietfeld / EPA

Ihmisoikeuksia valvovat järjestöt ovat huolissaan EU-maiden ja Turkin sopimuksesta, jolla maat aikovat pysäyttää pakolaisten hallitsemattoman tulon Eurooppaan.

Sopimus astuisi voimaan jo huomenna sunnuntaina, minkä jälkeen kaikki Kreikan saarille luvattomasti saapuneet tulijat käännytettäisiin Turkkiin.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on ilmoittanut valvovansa tarkasti sopimuksen toteuttamista varmistaakseen, että oikeus turvapaikkaan toteutuu edelleen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sopimus loukkaa ihmisoikeuksia. Järjestö oli pystyttänyt EU-maiden ja Turkin kokouspaikan ulkopuolelle kyltin, jossa luki "Älkää käykö kauppaa pakolaisilla".

Myös YK:n lastenjärjestö Unicef arvostelee sopimusta, sillä sen mukaan pakolaisten palauttaminen epävakaaseen Turkkiin voi olla erityisesti lapsille haitallista.

EU-johtajat ovat puolustaneet sopimusta sanoen, että tarkoituksena on löytää ihmisille laillisia reittejä Eurooppaan vaarallisen ihmissalakuljetuksen sijaan.

Kreikkaan saapuneita ei karkoteta kollektiivisesti, vaan heidät rekisteröidään ja Turkkiin palautetaan ne, jotka eivät hae turvapaikkaa tai joiden hakemus hylätään. Pääosa pyritään palauttamaan Turkkiin.

Lähteet: Reuters, AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon