1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hokutoryu ju-jutsu: suomalainen kamppailulaji valloittaa maailmaa

Lyönnit, potkut, heitot, lukot ja kuristukset. Siinä hokutoryu ju-jutsun perustekniikoita, joita varsinkin naiset ovat nopeita oppimaan.

Kotimaan uutiset
Kaksi miestä tatamilla ju-jutsu -ottelussa
Matti Vikman / Yle

Suomesta viedään maailmalle muutakin kuin paperia ja kartonkia. Kovat kamppailulajit ovat myös täkäläisten hallussa, siitä kertoo hokutoryu ju-jutsun menestys.

Tyylisuunta on levinnyt Pohjolan perukoilta peräti 26 maahan ympäri maailmaa. Vieraskielisellä nimellä kunnioitetaan kamppailulajin synnyinmaata.

Lajin päämies, josta käytetään japanilaista arvonimeä soke, on helsinkiläinen pitkän linjan kamppailu-urheilija. Hänen kehittämänsä tyylisuunta tunnetaan maailmalla "Pohjoisena tähtenä".

– Alun perin kyseessä oli sotataito. Sotilaat ja poliisit harjoittelevat sitä edelleen, samoin puolet Helsingin portsareista, hokutoryu ju-jutsun "isä" Auvo Niiniketo kertoo.

Naiset jyräävät

Hokutoryu ju-jutsu on hyväksytty omaksi tyylilajikseen kaikissa isoissa kansainvälisissä järjestöissä. Suosittua lajia harjoitellaan muun muassa Yhdysvalloissa, Venäjällä, Iranissa sekä Ecuadorissa.

Auvo Niinikedon mukaan itsepuolustuksen lisäksi lajissa korostuu liikunnallisuus. Ehkä tämä on syynä siihen, että harrastus on varsinkin naisten ja nuorten suosiossa.

– Naiset ovat usein teknisesti erittäin hyviä, mikä näkyy oikeaoppisina suorituksina. Miehet pyrkivät helposti käyttämään raakaa voimaa, Auvo Niiniketo arvioi.

Hokutoryun harrastajista peräti 40 prosenttia on naisia. Itsepuolustuksen lisäksi lajissa korostuu liikunnallisuus, mikä tuottaa kovan kunnon.

Shakki ja matti

Hokutoryu ju-jutsua nähtiin lauantaina Tampereella. Pyynikin palloiluhallissa järjestettiin ju-jutsun ja karaten SM-kilpailut, joissa lajin taitajat pääsivät näyttämään kykyjään.

– Menestys vaatii rohkeutta kohdata vastustaja. On oltava hyvä lyömään, potkimaan ja heittämään, Auvo Niiniketo luettelee.

Tunnelma Pyynikillä oli lauantaina jännittävä. Heti aamupäivällä nähtiin tuima kamppailu, jossa vahvalyöntinen vastustaja joutui taipumaan taitavan heittäjän käsissä.

– Lajia voi verrata shakkiin, jossa salamannopeat siirrot ratkaisevat, urheiluneuvoksen arvonimen tasavallan presidentiltä saanut Auvo Niiniketo määrittelee.

Lue seuraavaksi