Showpainija Hulk Hogan voitti oikeustaistelun seksivideon julkaisusta – yli 100 miljoonan korvaukset

Valamiehistö katsoi, että vuodetun seksivideon julkaiseminen verkossa rikkoi yksityisyyden suojaa. Yhdysvaltalainen Gawker-mediayhtiö aikoo valittaa oikeuden päätöksestä.

Ulkomaat
Mies mustassa puvussa ja mustassa päähineessä.
Terry Bollea eli showpainija Hulk Hogan todistamassa oikeudessa 3. maaliskuuta.AOP

Yhdysvalloissa oikeus on määrännyt uutis- ja viihdesivusto Gawkerin maksamaan showpainija Hulk Hoganille 115 miljoonan dollarin eli noin 102 miljoonan euron korvaukset yksityisyyden suojan rikkomisesta.

62-vuotias Hogan, jonka oikea nimi on Terry Bollea, oli haastanut Gawkerin oikeuteen seksivideon julkaisemisesta verkossa. Hän herkistyi kyyneliin, kun valamiehistön päätös luettiin oikeudessa.

Floridalainen valamiehistö päätti perjantai-iltana, että mediayhtiön tulee maksaa Hoganille 60 miljoonan dollarin korvaukset henkisestä kärsimyksestä ja 55 miljoonaa taloudellisesta vahingosta. Maanantaina valamiehistö kokoontuu uudestaan ja voi määrätä vielä rangaistuskorvauksia.

Gawkerin perustaja ja toimitusjohtaja Nick Denton sanoi, että hän aikoo valittaa oikeuden päätöksestä.

– Ottaen huomioon, että valamiehistöltä salattiin avainasemassa olevaa todistusaineistoa ja tärkein todistaja, tiesimme kaikki, että valitustuomioistuimen olisi tarpeen ratkaista tämä juttu, Denton sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Lakiprofessori: Korvaukset todennäköisesti pienenevät

Sananvapautta koskevaan lainsäädäntöön perehtynyt professori Clay Calvert Floridan yliopistosta arvioi uutistoimisto Reutersille, että korvaussumman pieneneminen valitustuomioistuimessa on lähes varmaa ja koko tuomion kumoaminen myös mahdollista.

– Valamiehistöt eivät yleisesti ottaen pidä mediasta, Calvert sanoi.

– Valitustuomioistuimet ovat vähän neutraalimpia.

Gawker perusteli oikeudessa videon julkaisua Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisellä lisäyksellä, jossa kielletään rajoittamasta sananvapautta tai lehdistönvapautta.

Hoganin asianajajien mukaan asian ydin on siinä, että video oli kuvattu ilman Hoganin suostumusta tilanteessa, jossa Hoganilla oli oikeus odottaa yksityisyyttä, eikä Gawker noudattanut tavallisia journalistisia periaatteita sen julkaisussa. Gawker ei ollut yrittänyt tavoittaa Hogania tai videolla näkyvää naista.

Lähteet: AP, Reuters, AFP