Vapaavuori: Kokoomus halusi erityyppistä johtajaa

Entinen kokoomusministeri kehui keskustan Matti Vanhasta ja SDP:n Lauri Ihalaista TV1:n Ykkösaamussa.

politiikka
Uutisvideot: Vapaavuori: Haluttiin erityyppistä johtajaa
Uutisvideot: Vapaavuori: Haluttiin erityyppistä johtajaa

Euroopan keskuspankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori toisti aikeensa jättäytyä kokoomuksen puoluejohtajakilpailun ulkopuolelle. Vapaavuori sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa yksikantaan, ettei ole haastamassa ketään eikä ilmoittautumassa mihinkään kisaan.

– Olin kaksi vuotta sitten ehdolla vakavalla mielellä, vakavahenkisellä talousorientoituneella linjalla, mutta se ei silloin saavuttanut puoluekokousväen piirissä kovin suurta suosiota. Haluttiin erityyppistä johtajaa, ja viesti pitää ottaa todesta, Vapaavuori sanoo.

Jan Vapaavuori Ylen ykkösaamun vieraspenkillä.
Ilkka Kemppinen / Yle

Vapaavuori ei hevin usko politiikan toimittajien ja politiikkaa seuraavien spekulaatioihin siitä, että Vapaavuori päihittäisi nyt istuvan pääministerin Alexander Stubbin puheenjohtajakilpailussa.

– Niin taisitte sanoa kaksi vuotta sittenkin, mutta en voittanut, Vapaavuori kommentoi.

Jonkinlaisena ennakkosuosikkina kaksi vuotta sitten nähdyn Vapaavuoren mukaan puoluekokous teki päätöksen, eikä omaa suosiotaan alvariinsa kannata puheenjohtajavaalissa mittauttaa.

– Maailma voi muuttua, tilanteet voi muuttua. Ei tänä kesänä järjestetä kokoomuksen historian viimeistä puoluekokousta, Vapaavuori kuitenkin toteaa.

Kehut Vanhaselle ja Ihalaiselle

Aiemmin tällä viikolla kohua nostattaneessa kirjassaan _Puoliholtiton Suomi _Vapaavuori kirjoitti "patologisista narsisteista". Ykkösaamussa häneltä pyydettiin esimerkkejä suomalaisen politiikan huipulta niistä, jotka eivät ole patologisia narsisteja. Kehut osuivat keskustan ja SDP:n entisille ministereille.

– Minulla oli ilo aloittaa oma ministerinurani Matti Vanhasen hallituksessa. Jokaisen päivän jälkeen arvostin Matti Vanhasta enemmän. Häntä on moitittu harmaaksi ja värittömäksi, mutta erittäin asiaorientoitunut, fiksu mies.

– Toimin kaksi ja puoli vuotta työ- ja elinkeinoministeriössä Lauri Ihalaisen kumppanina. Häntäkin arvostin joka päivä pikkaisen enemmän kuin edellisenä päivänä. Erittäin sivistynyt herrasmies, vaatimaton kaveri, joka tosissaan tekee töitä. Monista asioista oltiin eri mieltä, mutta vaatimaton, hieno mies.