Vasemmistoliitto: Hallitus kolmikannan heikko lenkki

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen syyttää hallitusta palkansaajien uhkailusta kilpailukykysopimuksen synnyttämiseksi. Pekonen on ehdolla puolueen puheenjohtajaksi, kilpakumppaneinaan kansanedustajat Li Andersson ja Jari Myllykoski.

politiikka
Aino-Kaisa Pekonen.
Aino-Kaisa Pekonen.Petteri Paalasmaa / AOP

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto kokoontui Helsingissä ilman flunssaan sairastunutta puheenjohtajaansa Paavo Arhinmäkeä. Hänen sijastaan puhujapönttöön nousi varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

Hän suomi porvarihallitusta sen roolista kilpailukykysopimusneuvotteluissa. Pekosen mukaan ei ole mikään ihme, että osa SAK:n liitoista torjui sopimuksen.

– Hallitus ei ole selvästi luvannut pitää kiinni omasta osuudestaan, vaan päinvastoin uhkailee palkansaajia ja työttömiä lisäleikkauksilla. Voi sanoa, että maan hallitus on tämän kolmikannan heikoin lenkki, Pekonen soimasi.

Pekonen on ehdolla Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa. Tätä ennen puheenjohtajasta järjestetään ensimmäistä kertaa neuvoa-antava jäsenäänestys.

Paavo Arhinmäeltä vapautuvaa paikkaa havittelevat lisäksi kansanedustajat Li Andersson ja Jari Myllykoski. Lisäehdokkaita ei enää odoteta ilmaantuvan.

Li Andersson: Olisin äänestänyt sopimusta vastaan

Kaikki puheenjohtajaehdokkaat kertoivat ymmärtävänsä kilpailukykysopimuksesta ulos jääneitä liittoja ja Palvelualojen ammattiliiton kielteistä suhtautumista siihen.

Li Andersson muotoili asian suorimmin. Hän puhui kilpailukyykytyssopimuksesta ja totesi, että olisi SAK:n hallituksen jäsenenä äänestänyt sitä vastaan.

Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski eivät halunneet spekuloida, miten olisivat samassa tilanteessa käyttäytyneet.

Vasemmistoliitossa toivotaan, että puheenjohtajakamppailu lisää puolueen kiinnostavuutta. Jäsenäänestykseen ennen puoluekokousta voivat osallistua ne, jotka ovat liittyneet Vasemmistoliittoon ennen maaliskuun loppua.

Uusia jäseniä on saatu puolueen mukaan alkuvuoden aikana jo noin 450.

Johtajaehdokkailla menestyksen reseptejä

Miten puheenjohtajaehdokkaat sitten aikovat nostaa Vasemmistoliiton kannatusta, joka viime eduskuntavaaleissa jäi 7,1 prosenttiin? Perussuomalaisten gallup-romahduskin on satanut lähinnä demareiden laariin.

Jari Myllykosken mukaan Vasemmistoliiton on oltava jälleen entistä selvemmin työväenpuolue.

– Täytyy ottaa uudelleen mukaa palkansaajien näkemykset ja olla rohkeasti sillä kannalla, että maahan pitää luoda työllisyyttä. Siinä on osana tietysti yrittäjyys ja teollisuus.

Li Andersson vaatii puolueen linjan terävöittämistä.

– Meidän pitää saada sanoma selvästi esille ja luoda ihmisissä luottamusta siihen, että me seistään meidän tavoitteiden takana ja ollaan asiantunteva poliittinen liike ja vaihtoehto.

Aino-Kaisa Pekonen uskoo, että Vasemmistoliitolle on selvä tilaus nykyisessä Suomessa.

– Kovia leikkauksia tehdään kautta linjan niin lapsiperheisiin, opiskelijoille kuin vanhusväestöllekin. Ja Vasemmistoliitto on se puolue, joka pitää näiden ihmisten puolta.