Virkkaajat pukivat vanhan Fergusonin riemunkirjavaan kuosiin – "Olemme sairastuneet neuloosiin!"

Ennen harmaaseen metalliin sonnustaunut hillitty kone-vanhus on nyt kuin riemukas ja taiteellinen traktori-persoona. Parinkymmenen neulehullun porukka näpersi tuhansia pitsipalasia peittäen traktorin moottorin pikkunippeleitä myöten.

Kotimaa
Joroislaisen neulekahvilan porukan neuleusiin pukema vanha Fergusson-traktori.
Riina Kasurinen / Yle

Marraskuun pimeydessä joroislaisessa neulekahvilassa veden ja rännän tihuutus alkoi tympiä. Täytyisi keksiä jotain. Jotain hauskaa.

Jo muutama vuosi sitten neulekahvilan väki oli niinikään syksyn pimeydessä päättänyt, ettei Joroisten kunnan talvista tyhjyyttään ammottavaa ilmoitustaulua kestä katsella. Rumaa korkkia koko taulu, eikä edes yhtään ilmoitusta. Porukka teki sen, minkä parhaiten taitavat: virkkasivat taulun riemunkirjavan pitsin peittoon. Ihastuneena kädenjäljistään he innostuivat: seuraavaksi pitsiin peittyi puistonpenkki ja sen jälkeen polkupyörä.

Nyt oli taas syksy ja ankeaa, ja sormia syyhytti päästä virkkamaan. Nyt ei riittäisi mikä tahansa pikkunäperrys. Tällä kertaa pitsiin peittyisi kokonainen traktori.

– Me emme ole sairastuneet neuroosiin vaan neuloosiin! Neuloosi on ihan tunnetila, joka saa tekemään juuri tällaista, kuten pukemaan Fergusonille villapaidan. Traktori oli meistä ruma. Neuloosi saa meidät revittelemään väreillä, kokeilemaan uutta, käkättelemään porukassa ja oppimaan toisiltamme. Kukaan ei ole mestari ja kaikki oppivat koko ajan uutta, neulekahvilan moottori Riikka Denby-Pettersson kuvailee.

Joroislaisen neulekahvilan porukan neuleusiin pukema vanha Fergusson-traktori.
Riina Kasurinen / Yle

Kun ensimmäinen neuloottisissa tunnelmissa tehty pitsinpala kiinnitettiin siniharmaan, ehkä vuosimallia -52 olevan Fergusonin moottoriin, tunnelma oli epäuskoinen.

– Mietin, mihin olemmekaan ryhtyneet. Tähänhän tarvitaan järjetön määrä palasia!, Denby-Pettersson muistaa ajatelleensa.

Hän oli oikeassa. Kun savolaisten neulootikkojen "raktori-rojetki" on valmis lähes puoli vuotta myöhemmin maaliskuisena lauantai-aamuna, ei neulekahvilan väki uskalla kuin arvailla kaikkien kertyneiden palasten määrää.

– Pelkästään tuohon renkaaseen on mennyt varmaan 500 erilaista palaa. On niitä kaikkiaan varmasti reilusti yli tuhat. Koska traktori on liikenneasemalla viitostien laidassa, niin ohikulkevat matkaajatkin ovat pysähtyneet ihastelemaan traktoria ja sitten vähän myöhemmin posti on tuonut virkattuja ja neulottuja lappusia eri puolilta Suomea.

Jokainen palanen kuvastaa tekijänsä tunteita

Yksi haastavimmista asioista projektissa on ollut traktorin pukeminen niin, että vanhan Fergusonin kurvit ja linjat pääsevät oikeuksiinsa. Niinpä esimerkiksi traktorin valtavat, paksu-uraiset takapyörät on peitetty neuleilla niin, että joka ikinen renkaan uurre piirtyy näkyviin. Kyseinen kulkuneuvo ei neulootikkojen käsittelyn jälkeen päristele pelloilla enää metriäkään: jopa sytytystulpat on peitetty pitsillä.

Joroislaisen neulekahvilan porukan neuleusiin pukema vanha Fergusson-traktori.
Riina Kasurinen / Yle

– On ollut melkoinen temppu yhdistää erilaiset palaset niin, että traktorin muodot jäävät esiin. Emme ole antaneet kenellekään mitään ohjeistuksia millaisia neuleiden pitäisi olla, vaan jokainen on saanut tehdä juuri sitä ja sen väristä kuin on sillä hetkellä tuntunut, Denby-Pettersson kertoo.

Neulekahvilassa on selvästikin tuntunut: traktori on riemunkirjava. Siitä löytyy vain yksi ainoa pikimusta pala.

Puolen vuoden virkkaamisen ja neulomisen aikana traktori on saanut monta nimeä, kuten rakkaalla lapsella olla kuuluukin.

– Oikeasti tämä on Ferguson, ei siis Massey Fergusson vaan pelkkä Fergusson, näin oikeat traktorifanit ovat minua ohjeistaneet. Ensin kutsuimme sitä Ferguksi. Savossa kun ollaan niin emme kuitenkaan mielellämme käytä vaikeita kirjaimia, joten sittemmin siitä on tullut Raktori. Kuulimme myös, että tällaiset Fergusonit ovat ennen olleet lempinimeltään Harmikkeja, koska niistä on ollut niin paljon harmia.

Pitsiasun saanut Harmikki ei kuitenkaan ole tuottanut harmia tiettävästi kenellekään. Jopa traktoriharrastajat ovat olleet mielissään projektista, vaikka pitivätkin sitä alkuun järjettömänä ideana.

– Kyllä se on ehdottomasti Riemu-Raktori täydellä sydämellä, Denby-Pettersson ristii pitsiin puetun koneen.

_Korjattu 21.3. klo 6.15: Jutun otsikkoa ja tekstiä muutettu. Aiemmin jutussa puhuttiin nypläämisestä, mutta traktorin pukemisessa ei kuitenkaan ole käytetty pelkästään nypläys-tekniikkaa. Traktoriin on tehty palasia erilaisia käsityötekniikoita käyttäen. _