Alkuviikon auringonpaiste ei vesittänyt pilkkikisoja – maaottelu sai hyvän suosion itärajalla

Ensimmäistä kertaa järjestetty Rajapilkki eli Suomi-Venäjä -pilkkimaaottelu järjestettiin tasa-arvon päivänä Virolahden Klamilassa. Aurinkoinen pilkkisää houkutteli paikalle nelisensataa kilpailijaa, Suomesta noin puolet ja Venäjältä puolet.

Kotimaa
Pilkkijät merenjäällä
Mari Pekkanen / Yle

*VIROLAHTI *Pitkä autojono lipuu kuoppaista, pöllyävää ja kapeaa hiekkatietä kohti rannikkoa. Heijastinliiveihin puetut järjestyshenkilöt pysäyttävät autot yksi kerrallaan ja ohjaavat parkkipaikalle. Väkeä on sadoittain. Normaalisti Klamilan satama Virolahdella uinuisi nyt talviunta, mutta tasa-arvon päivänä alue on täyttynyt pilkkihaalareihin pukeutuneista ihmisistä.

Satamabaarin ulkopuolella kuhisee markkina-alue. On makkaraa, metrilakua, käsitöitä, baklavaa ja niin edelleen. Jotkut jonottavat vielä sisätiloihin, mutta innokkaimmat käyvät ottamassa ensituntumaa Klamilanlahden jäähän. Satamasta kantautuu iloinen puheensorina. On vaikea erottaa, puhutaanko enemmän suomea vai venäjää.

Uiden pilkittyjä ei hyväksytä

Neljäntoista kilometrin päässä Venäjän rajasta järjestetään Suomen ja Venäjän välinen pilkkikilpailu. Alun perin kilpailu piti järjestää jo viime vuonna, mutta kisajärjestelyt sulivat vesisateiden myötä. Vaikka alkuviikko oli suhteellisen lämmin, ei tällä kertaa ollut perumisen uhkaa. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, pakkasta on muutaman asteen verran, eikä tuulikaan puhaltele häiritsevän viileästi - mitä mainioin sää viettää nelisen tuntia meren jäällä.

Avaustervehdyksen tapahtumalle lausuu Virolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Lappi. Venäläisille osallistujille sanat kääntää Snezana Leibinen. Kilpailualue rajautuu järjestäjän mukaan niin kauas kuin merellä riittää jäätä. Uiden pilkittyjä ahvenia ei kuulemma hyväksytä punnitukseen, kisajärjestäjän lausahdus saa aikaan naurunremakan.

Innokkaimmat eivät malta odottaa edes lähtölupaa, vaan kirmaavat Klamilanlahden jäälle kuin nuoret orivarsat Suur-Miehikkälän kevätlaitumelle konsanaan. Kokkolasta Virolahdelle saapunut pilkkimies jää rannan tuntumaan. Tuntia myöhemmin mies on pilkkinyt jo viisi ahventa – juuri ahventen suuruudella kilpaillaan.

Lauantaivalssit merenjäällä

Suomen ja Venäjän liput aaltoilevat pohjoistuulen mukana. Klamilan satama-alueella raikuvat entisaikojen tutut hitit niin suomeksi kuin venäjäksikin – melkoinen jukeboksi. Mies ja nainen intoutuvat musiikin vietäviksi ja keinahtelevat valssin tahtiin, kenties lämmittelynä illan pilkkitansseja varten.

Järjestäjän mukaan pilkkikisaan osallistujat tulevat noin kolmensadan kilometrin säteeltä Klamilasta. Venäläiset ovat pääsääntöisesti Pietarista ja Petroskoista, suomalaisista valtaosa on tullut pilkkimään lähikunnista Virolahdelta, Miehikkälästä, Haminasta, Kouvolasta ja Kotkasta.

Pilkkiaikaa on vielä kolme tuntia jäljellä, kun lahtelainen kaveriporukka saapuu paikalle. Puutarhajakkaroiden ja vaatetuksen perusteella miehet eivät liiemmälti ole pilkkikisoihin osallistuneet. ”Pääasia, että on hauskaa”, toteaa reikää kairaava mies. ”Ja voittaa venäläiset”, täydentää toinen. Miehet purskahtavat nauruun. Kaikilla vaikuttaa olevan hauskaa. Ei sillä voittajalla taida lopulta niin väliä ollakaan…