Turkki iskujen ja vastaiskujen kierteessä

Turkin ja kurdijärjestö PKK:n välit kiristyivät viime kesänä, kun rauhanneuvottelut katkesivat parlamenttivaalien alla. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, että tämänpäiväinen isku on osa viime kesänä alkaneiden iskujen sarjaa.

Ulkomaat
Poliisi ohjaa ambulanssia pommi-iskun tapahtumapaikalta Istanbulissa.
Poliisi ohjaa ambulanssia pommi-iskun tapahtumapaikalta Istanbulissa.Deniz Toprak / EPA

Turkki on joutunut useiden terrori-iskujen kohteeksi viimeisen puolen vuoden aikana. Iskuista epäillään ISIS-järjestöä, PKK:ta tai siihen liittyvää Kurdistanin Vapauden haukkoja. Tuoreimman iskun tekijä ei ole vielä varmistunut.

Turkki on reagoinut iskuihin voimakkaasti, muun muassa pommittamalla PKK:n leirejä Pohjois-Irakissa. Myös taistelut Kaakkois-Turkissa ovat alkaneet uudelleen. Turkki on ollut iskujen ja vastaiskujen kierteessä viime kesästä asti.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kertoo, että väkivallan taustalla on pettymys keskeytyneisiin rauhanneuvotteluihin.

– Useamman vuoden ajan annettiin ymmärtää, että tähän haetaan poliittinen ratkaisu, oli tilanne mikä hyvänsä. Sitten lähdettiinkin uudestaan väkivallan tielle, jossa PKK yritetään nujertaa aseellisesti.

Alarannan mukaan tilanteen ei ollut pakko kääntyä tähän suuntaan, sillä neuvotteluilla oli hyvä pohja.

Iskut kohdistuvat Turkin talouteen

Edellisen, Ankaraan tehdyn iskun tekijäksi ilmoittautui Kurdistanin Vapauden haukat (TAK). Kyseisestä ryhmästä tiedetään vain vähän, mutta sen epäillään olevan läheisissä väleissä PKK:n kanssa. Ryhmää pidetään kuitenkin niin pienenä, ettei se toimisi vastoin PKK:n tahtoa.

– Nekin, jotka pitävät Vapauden haukkoja jollain tavalla erillisenä ryhmänä, ovat sanoneet, että jos PKK lopettaa sotatoimet niin tämä ryhmä lopettaa myös. Näin oli tilanne rauhanneuvottelujen aikaan, Alaranta kertoo.

Vapauden haukat ilmoittivat viime syksynä, että koska Turkin armeija taistelee kurdeja vastaan, aikoo se puolestaan iskeä Turkin talouden pääsektoreihin, kuten turismiin. Mahdollisiksi kohteiksi mainittiin muun muassa lentokentät ja hotellit.

Lauantainen Istanbulissa tehty isku kohdistui kävelykatuun, jolla liikkuu paljon turisteja. Jos iskun taustalla on TAK, pitää Alaranta kohdetta loogisena.

– Tässä on strategiana se, että Länsi-Turkin ei anneta rauhassa elää ja nauttia taloudellisesta vauraudesta, samaan aikaan kun operaatiot ovat Kaakkois-Turkissa käynnissä.

Alarannan mukaan iskujen vaikutukset alkavat väistämättä näkyä Turkin taloudessa.

– Turismi on kärsinyt jo aiemmin venäläisten peruessa matkojaan. Olen myös nähnyt paljon lukuja, kuinka saksalaisten ja brittien varaukset ensi kesälle ovat selvässä laskussa. Maassa on jo ennen tämän päivän iskua ollut myytävänä yli 2 000 hotellia.

Neuvottelupöytään vaikea palata

Toni Alaranta.
Toni Alaranta.Yle

Alarannan mielestä Turkin hallituksella on merkittävä rooli väkivallan kierteen katkaisemisessa. Hallitus voisi esimerkiksi yrittää käynnistää neuvotteluprosessin uudelleen.

Viime keväänä parlamenttivaaleissa menestynyt kurdimielinen liberaali HDP-puolue on koko ajan tuonut esille olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja.

– Ongelmana on, että Turkin hallinto on yrittänyt marginalisoida ja mustamaalata HDP:n ja korostaa, että se on PKK:n liitännäinen. Eli neuvotteluprosessiin ei ole haluttu pistää mitään panoksia. Nyt kun tälle tielle taas lähdettiin, niin sitä ei ihan nopeasti sammuteta.