Matikan perheen omakotiprojektissa taistelevat vaimon visiot ja rakentamisen realismi

Jyväskyläläiset Melina ja Niko Matikka haluavat kodin, joka on moderni, mutta viihtyisä. Kohtuuhintaisen kodin pitäisi sijaita lähellä keskustaa ja naapurustosta olisi hyvä löytyä leikkiseuraa perheen lapsille. Koska tallaista taloa ei löytynyt valmiina, se pitää tehdä itse.

Rakentaminen & kiinteistöt
Matikan perheen talon pohjapiirros on vihdoin valmis. Sitä esiteltiin myös Jyväskylän Rakennusmessuilla.
Matikan perheen omakotitalon pohjapiirros on vihdoin valmis. Sitä esiteltiin myös Jyväskylän Rakennusmessuilla. Yle

Melina ja Niko Matikan perhe kartoitti talotarjontaa Jyväskylän seudulla parin vuoden ajan, mutta joutui toteamaan, ettei heidän makuunsa sopivaa taloa ole vielä tehty.

Meidän budjetilla ei löytynyt meidän näköistä

Melina Matikka

- Ehkä olisi löytynyt, jos olisi katsottu lähemmäs miljoonan euron taloja, mutta meidän budjetilla ei löytynyt meidän näköistä, Melina Matikka kuittaa.

Perhe vaihtoi taloetsinnät tonttikauppoihin ja arpaonni osui kohdelle Jyväskylään rakentuvan uuden Mannisenmäen alueen tonttihaussa. Ensimmäiset lapionpistot uuden kodin tontille päästään iskemään kesäkuussa.

Tavoitteena omaa ja erityistä, mahdollisimman vähällä vaivalla

Nykypäivän talonrakentajat innostuvat yhä harvemmin hartiapankkityöstä. Myös Matikat halusivat talolleen ulkopuolisen rakennuttajan.

Koska suunnitteilla ei ollut perinteisin versio omakotitalosta, moni talorakentaja karsiutui pois kilpailusta jo alkumetreillä. Myös palvelun vaihteleva taso yllätti. Erityisesti asiakkaan omien toiveiden huomioimisessa olisi Melina Matikan mielestä ollut toivomisen varaa.

- Monessa firmassa katsottiin kyllä ratkaisujamme, mutta tarjouksista huomasi, ettei oltu kuitenkaan kuunneltu. Päädyimme lopulta yritykseen, jonka kanssa taisimme istua viisi palaveria jo ennen kuin kaupat lyötiin lukkoon, Matikka muistelee.

Raha ratkaisee - ja hyvä niin

Omakotirakentajien lähtökohta uuden kodin tekemiseen on usein budjetti. Rahapussin nyörien kiristäminen ei rakennusyrittäjän mielestä ole pelkästään huono asia.

Asuminen on mukavaa kun hanketta ei ole ylimitoitettu

Ilpo Takkula, Kylätimpurit

- Asuminen on mukavaa kun hanketta ei ole ylimitoitettu. Siinä mielessä rahaa pitääkin miettiä paljon, pohtii Matikan perheen taloa rakentavien Kylätimpureiden toimitusjohtaja Ilpo Takkula.

15 versiota pohjaratkaisusta

Oma talo on elämän mittainen sijoitus. Siksi Melina Matikka myöntää olevansa visioineen melko vaativa asiakas.

Joka suunnittelupalaveriin on riittänyt uusia ideoita. Pohjaratkaisusta on tehty noin 15 versiota ja julkisivua viilattu arkkitehdin kanssa ainakin 10 piirrustuksen verran. Talorakentajan yhdeksi tärkeäksi tehtäväksi onkin muodostunut budjetin vahtiminen ja ideoiden sovittely yhteen rakentamisen realismin kanssa.

Nyt paperien pyörittely on kuitenkin ohi ja rakennuslupahakemus tehty.

- Nauroinkin rakentajille, että joko uskaltavat juoda kahvit työmaalla sen kunniaksi että meidän projektissa on vihdoin paperit valmiina, Matikka nauraa.

Vuoden päästä valmista

Vaikka tuleva kotitontti on vielä melkoista ryteikköä, rakennusprojekti alkaa tuntua yhä konkreettisemmalta. Kevään myötä suunnitelmat etenevät julkisivusta sisätiloihiin ja Melina metsästää lisää idoita muun muassa viikonlopun Rakennusmessuilta Jyväskylän Paviljongissa. Hakusassa ovat ainakin portaat, laatat ja kylpyhuonekalusteet.

Tällä hetkellä tuntuu uskomattomalta että ensi vuoden tammikuussa asutaan jo uudessa kodissa

Melina Matikka

Myös Matikan perheen mies on valmistautunut tulevaan omalla tavallaan:

- Niko kävi viikonloppuna ostamassa raksa-auton, että saa vietyä roskakuormia kaatopaikalle, Melina nauraa.

Kesän myötä ryteikkö muuttuu rakennustyömaaksi ja rakentaja on luvannut, että ensi vuonna tähän aikaan Matikat asuvat uudessa osoitteessa:

- Tällä hetkellä tuntuu uskomattomalta että eletään jo maaliskuuta ja ensi vuoden tammikuussa asutaan jo uudessa kodissa, Melina Matikka iloitsee.