Koe uusi yle.fi

Maanomistajat ärähtävät ympäristöministeriön maisemapäivityksestä – viivästyttää rakennushankkeita

Ympäristöministeriö esittää 183 kohdetta ympäri Suomea valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi.

Kotimaa
Kairalan ja Luiron kulttuurimaisema.
Kairalan ja Luiron kulttuurimaisema.Tapio Heikkilä / Ympäristöministeriö

Maanomistajat pelkäävät valmisteltavan maisemainventoinnin rajoittavan rakentamista ja maankäyttöä, esimerkiksi soranottoa, arvokkaiksi luokitelluilla maisema-alueilla.

– Luulemme, että paikalliset viranomaiset voivat olla liian ylivarovaisia muun muassa rakennuslupien myöntämisessä. Rakentamisaikataulut viivästyvät varmasti aika paljon, arvelee Maanomistajain Liiton puheenjohtaja Henrik Creutz.

Ympäristöministeriö rauhoittelee huolestuneita. Maisemaselvitys ei ole suojeluohjelma, eikä maisemahelmistä ole tarkoitus tehdä pysähtyneitä ulkomuseoita, missä kaikki on kiellettyä.

– Maisema-alueet perustuvat elinvoimaiseen maaseutuun ja on tärkeää, että näille alueille tulee uutta rakentamista. Mutta jokainen rakentaminen voidaan tehdä niin, että se sopii tähän maisemaan tai sitten ei. Ikään kuin peräänkuulutan laatua ja ymmärrystä kulttuuriympäristöön, jossa toimitaan. Uusia rajoittavia järjestelmiä tai muita tekijöitä ei aiheudu näille kyseisille maisemille, vaan toimitaan kuten muuallakin maassa, painottaa ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Vanajaveden laakso ja Aulanko.
Vanajaveden laakso ja Aulanko.Tapio Heikkilä / Ympäristöministeriö

Jopa tuhansien hehtaarien maisema-alueita

Ympäristöministeriö esittää 183 kohdetta valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi, kun nyt niitä on 156. Kooltaan ehdotetut maisemahelmet ovat muutamasta kymmenestä hehtaarista jopa tuhansiin hehtaareihin ja alueita on kaikkialla Suomessa etelästä pohjoiseen.

Arvokkaat maisema-alueet listattiin ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla. Nyt tehty listaus on siis päivitys 20 vuoden takaisesta arvioinnista. Uusia arvoalueita on kirjattu etenkin Ylä-Lapin poronhoitoalueilta.

Maisemainventoinnin lausuntoaika on loppusuoralla. Hankkeen valmistelu on kuumentanut tunteita varsinkin Pohjois-Karjalassa. Sikäläisen näkemyksen mukaan maanomistajia ei ole kuultu riittävästi tai ei ollenkaan. Samaa kuuluu muualtakin.

– Valitettavasti meitä on kuultu aika huonosti. Nyt pitäisi ottaa aikalisä ja ottaa yhteyttä maanomistajiin, joihin tämä maisemaprojekti nyt vaikuttaa, Creutz tähdentää.

Ympäristöministeriön Heikkilä sanoo, että kaikki kannaotot ja lausunnot on tarkoitus katsoa hyvin tarkasti ja miettiä, mitä toimia se edellyttää. Heikkilä lupaa pitää myös uusia tiedotustilaisuuksia, jos paikkakunnalla on epäselvyyksiä. Valtioneuvosto ottaa kantaa arvomaisemiin aikaisintaan tämän vuoden lopulla.