1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuubalainen voileipä ei ole Kuubasta

Helsingin Torikortteleissa järjestetyssä ruokatapahtumassa oli tarjolla cubano-voileipiä, joiden alkuperäismaa ei ole nimestään huolimatta Kuuba.

Kotimaan uutiset
cubano
Helsingin keskustan Torikorttelit täyttyivät lauantaina kylmissään ruokaa jonottavista kansalaisista sekä lämpiminä hehkuvista ruokakojuista, kun Streat Helsinki järjestettiin kolmannen kerran. Tapahtumassa yli 30 kojua tarjosi eri katuruokia ympäri maailmaa.

Helsingin keskustan Torikorttelit täyttyivät lauantaina kylmissään ruokaa jonottavista kansalaisista sekä lämpiminä hehkuvista ruokakojuista, kun Streat Helsinki järjestettiin kolmannen kerran.

Lauantaina yli 30 kojua tarjosi eri katuruokia ympäri maailmaa.

Kävimme testaamassa kuubalaiset grillatut voileivät. Asiantuntijaksi mukaamme lähti kuubalainen tanssinopettaja Miguel Verdecia.

– Kuubalaisen keittiön perusaines on riisi. Sitä syödään lähes joka aterialla. Samoin papuja. Moros y Christianos on siitä hyvä esimerkki, Verdecia opastaa.

Moros y Christianos sisältää mustia papuja ja riisiä. Nämä sekoitetaan keskenään.

Itse asiassa kuubalainen voileipä ei olekaan niin kuubalainen kuin nimi antaa ymmärtää. Kyseiset voileivät nousivat suosioonsa Floridassa 1800-luvun loppupuolella. Tuolloin Floridaan perustettujen sikaritehtaiden työntekijät evästivät leipiä ruokatunneillaan.

Perinteiseen "Cubanoon" laitetaan kinkkua ja porsaankylkeä sekä juustoa ja sinappia. Näillä ruokafestareilla on kuitenkin tarjolla savustetulla naudanlihalla täytetty leipä, toki juustoa ja sinappia unohtamatta.

– Kyllä tämä ansaitsee kouluarvosanaksi ysin tai kympin. Leipä on hyvin grillattu ja liha on maukasta, Verdecia kiittelee, vaikka varsinaisesta Cubanosta ei kyse olekaan.

– Kinkkua ja sianlihaa käytetään Kuubassa paljon enemmän kuin naudanlihaa, Verdecia opastaa.

Testissä olikin siis suomalainen grillattu voileipä, jonka nimi oli kuubalainen voileipä ja alkuperä Yhdysvalloissa.

Mutta oli se sentään maukas.

Suomen kylmyys ja salsa toimivat yhdessä

Yli 20 vuotta Suomessa asunut Verdecia perusti Suomen ensimmäisen salsakoulun Helsinkiin 90-luvun alussa.

Miguel Verdecia
Miguel Verdecia on pyörittänyt salsakoulua Helsingissä jo 90-luvun alusta.Yle

Hän kertoo, että Kuubassa salsa on edelleen suosittua, mutta myös varsinkin nuorison keskuudessa reggaeton on nostanut päätään.

Sen sijaan suomalaisten Verdecia uskoo lähtevän riemumielellä salsalattialle.

– Suomen kylmyys ja salsan kuuma rytmi ovat hyvä yhdistelmä!

Lue seuraavaksi