1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa palvelunestohyökkäys kaatoi useita suuria uutissivustoja

Hyökkäys vaikutti useiden suurten medioiden verkkosivuihin tuntien ajan lauantai-iltana, kertovat kohteiden joukossa olleet Aftonbladet ja Svenska Dagbladet. Poliisi on aloittanut tapauksesta tutkinnan.

Kuva: AOP

Useat Ruotsin suuret tiedotusvälineet joutuivat lauantai-iltana samanaikaisen verkkohyökkäyksen kohteeksi. Teknisten ongelmien vuoksi uutissivustoja kaatui kokonaan tai osittain tuntien ajaksi, kertovat esimerkiksi Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) ja Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun), jotka olivat kohteiden joukossa.

Niiden lisäksi ongelmia oli ainakin Dagens Nyheterillä, Expressenillä, Dagens Industrilla, Sydsvenskanilla ja Helsingborgs Dagbladilla.

Aftonbladet kertoo ongelmien alkaneen paria minuuttia sen jälkeen, kun anonyymi käyttäjä oli julkaissut Twitterissä uhkauksen, jonka mukaan "seuraavien päivien aikana kohdistetaan hyökkäyksiä Ruotsin hallitusta ja valheellista propagandaa levittäviä medioita vastaan".

Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun)mukaan kysymyksessä oli niin kutsuttu hajautettu palvelunestohyökkäys, jossa verkkosivulle kohdistetaan useista IP-osoitteista niin paljon liikennettä, että pääsy sivustolle tukkeutuu sen varsinaisilta käyttäjiltä.

Lauantai-illan aikana venäläisten internetoperaattorien Ruotsiin suuntautuva verkkoliikenne kasvoi huomattavasti, kertoo uutistoimisto TT (siirryt toiseen palveluun) internetin suurista solmukohdista vastaavan Netnod-yrityksen tilastojen perusteella. Se ei välttämättä tarkoita, että hyökkäys olisi peräisin Venäjältä, mutta viittaa siihen, että hyökkäys olisi tavalla tai toisella ohjattu tapahtuvaksi Venäjän kautta.

Poliisi tutkii asiaa ja myös Ruotsin turvalllisuuspoliisi Säpo on perillä tapauksesta, ruotsalaismediat kertovat.