EU:n ja Turkin palautussopimus tuli voimaan – Kreikka ei pysty lähettämään turvapaikanhakijoita heti takaisin

Pääministeri Alexis Tsiprasin mukaan EU on luvannut avuksi kaikkiaan 2 300 turvallisuus- ja lakiasiantuntijaa, jotka eivät ole vielä saapuneet Kreikkaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel on arvellut, että palautukset tuskin alkavat ennen huhtikuun 4. päivää.

Ulkomaat
Pakolaisleiri Kreikassa.
Antti Kuronen / Yle

Kreikka ei pysty aloittamaan EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen toimeenpanoa heti tänään sunnuntaina, jolloin sopimus astuu voimaan.

– Tällaista suunnitelmaa ei voi toteuttaa vain 24 tunnissa, Kreikan maahanmuuttoviraston tiedottaja Giorgos Kyritsis sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Lauantaina pääministeri Alexis Tsipras kehotti ministereitään valmistautumaan siihen, että turvapaikanhakijoiden palauttaminen Turkkiin aloitettaisiin sovitusti seuraavana päivänä.

Virkamiesten mukaan se ei kuitenkaan onnistu, koska tarvittavat käytännöt puuttuvat eikä EU:n lupaamaa asiantuntija-apua ole vielä kuulunut.

EU-johtajat ja Turkki sopivat perjantaina, että valtaosa Turkista Kreikan saarille saapuvista maahantulijoista palautetaan Turkkiin. Jokaista Euroopasta palautettavaa syyrialaista kohti Turkista on määrä siirtää Eurooppaan yksi syyrialainen.

Kreikka: EU on luvannut 2 300 asiantuntijaa apuun

Apulaissisäministeri Yiannis Balafasin mukaan Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemusten pikakäsittely vaatisi ylimääräistä henkilöstöä, jota EU on luvannut lähettää. Tsipras on sanonut, että EU on luvannut lähettää apuun 2 300 asiantuntijaa – esimerkiksi poliiseja, juristeja ja tulkkeja.

Saksa ja Ranska ovat kertoneet lähettävänsä Kreikkaan 600 poliisia ja turvapaikka-asiantuntijaa, kertoo AFP.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että palautukset tuskin alkavat ennen huhtikuun 4. päivää. Pääministeri Juha Sipilä arvioi Ylelle perjantaina, että palautukset alkaisivat todennäköisesti jo maaliskuun puolella.

Lauantaina oli edelleen epäselvää, miten palautettavat turvapaikanhakijat on käytännössä tarkoitus viedä Turkkiin, kertoo uutistoimisto AP. Aiemmin kreikkalaisviranomaiset ovat esittäneet, että EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex voisi saattaa yksityisaluksia, joilla turvapaikanhakijoita palautettaisiin.

Kreikkalaisviranomaisten mukaan maassa oli lauantaina noin 47 500 turvapaikanhakijaa. Ihmisiä siirreltiin kiireesti pois Kreikan saarilta mantereella sijaitseviin suojiin. Sunnuntaista alkaen saapuvat ihmiset on tarkoitus pitää erillään aiemmin tulleista, joihin pätevät eri säännöt.

Lähteet: AP, AFP